Tort "Usta Adama" z kremem karpatkowym i brzoskwiniami

4.5 (177 ocen)

Upiekłam go dla męża i córeczki z okazji ich urodzin. Wygląda efektownie, a smakuje niebiańsko! :) najlepszy jest na 2 - 3 dzień.

Składniki:

  • Ciasto:

    250g margaryny
    5 łyżek wody
    0,5 szkl cukru zwykłego
    3 czubate łyżki kakao
    1,5 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek

    Krem:
    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    200g masła

    Dodatkowo:

    1 duża puszka brzoskwiń w syropie (280g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    250g okrągłych biszkoptów
    1 mały słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tort "usta adama" z kremem karpatkowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao oraz wodę roztapiamy w garnku, doprowadzając do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna, dodajemy do niej 5 żółtek, 1 całe jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. 5 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając łyżką.
  • Nakładanie ciasta na biszkopty 2. Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 25x30 cm. Biszkopty przekładamy dość grubo powidłem i układamy na dnie formy, następnie łyżką nakładamy na nie ciasto (lepiej nie wylewać go bezpośrednio z garnka, bo biszkopty mogą się przemieścić). Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180ºC ok. 30 - 35 min.
  • 3. Krem karpatkowy: 2 szkl mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości.
  • Układanie brzoskwiń 4. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wykładamy krem karpatkowy i wyrównujemy. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki, układamy na powierzchni masy. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować