TORT URODZINOWY ''ZEBRA'' Z GLAZURĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort z biszkoptem typu ''zebra''.Tort z kremem stracciatella i kolorową lustrzaną glazurą

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -8 jajek
    -220 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -kakao
    -barwnik jadalny czerwony

    nasączenie:
    -1 dżem wiśniowy-410 g.

    krem stracciatella:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -500 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
    kleksy:
    -100 g. białej czekolady
    -barwnik czerwony i żółty jadalny
    -3 x po 2 łyżki śmietanki 30 %

    dekoracja:
    -4 gotowe beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Bezy

Tort urodzinowy ''zebra'' z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Podzielić do trzech miseczek. Do jednej dodać przesiane kakao a do drugiej szczyptę barwnika i delikatnie wymieszać.
  • przed pieczeniem 2. Nabierać po dwie łyżki z każdego i dodawać naprzemiennie do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.
  • po upieczeniu 3. Piec ok.30 min. w 175*.
  • biszkopt przekrojony 4. Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • dżem 5. Włożyć spód krążka biszkoptowego, do zabezpieczonej tortownicy.Posmarować połową dżemu.
  • krem 6. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
  • drugi blat 7. Przykryć drugim blatem i posmarować dżemem.
  • reszta kremu 8. Wyłożyć resztę kremu na biszkopt, śpiesząc się bo krem gęstnieje.
  • przełożony 9. Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin.
  • przed oblaniem 10. Zdjąć obręcz z tortownicy i tort ułożyć na zabezpieczonej od dołu paterze.
  • glazura i kleksy 11. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
    kleksy-Białą czekoladę rozpuścić w trzech szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy na polewę na torcie, ale na kraju góry.
  • marmurek 12. Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.
  • dekoracja 13. Tort ułożyć na czystej paterze i udekorować bezikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować