TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, przełożony kremem jogurtowym. Tort pokryty czekoladowym ganach i polewą drip-cake. Tort urodzinowy, okazjonalny, bardzo pyszny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. maki tortowej
    -120 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady

    nasączenie:
    -dżem brzoskwiniowy-280 g.
    -1/2 szklanka gorącej wody

    krem jogurtowy:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1 l. jogurtu greckiego
    -350 g. twarogu naturalnego
    -100 g. czekolady z orzechami
    -40 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    ganach :
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekolady mlecznej
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -1 śnieżka
    -100 g. miękkiego masła

    drip-cake:
    -300 g. białej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 saszetka płynnej glukozy-19 g.
    -barwnik żółty, jadalny

    kwiatek:
    -1 polewa czekoladowa HELIO-100 g.
    -1 czekoladka Rafaello
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort urodzinowy z ganach i drip-cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąkę z proszkiem i mieszać już łopatką.Na koniec domieszać utartą czekoladę.Tortownicę 27 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto wylać do tortownicy.
    Piec ok 30 min. w 175 * C.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 2. Spód biszkoptu, włożyć do tortownicy i zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową,rozpuszczonego dżemem.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt i ser.Wmieszać startą czekoladę.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać połowę do tortownicy, rozsmarować.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 4. Przykryć drugim blatem i go nasączyć resztą dżemu.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 5. Wyłożyć resztę kremu.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 7. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 8. ganach-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Czekolady, można posiekać albo połamać w kostki.Krem ostudzić. Miękkie masło zmiksować dolewając czekoladowej śmietanki. Posmarować cały tort.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 9. polewa drip-cake-Nad para roztopić połamaną czekoladę w śmietance.Dodać glukozę i barwnik, schłodzić do temperatury ciała.Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 10. kwiat-Polewę w pastylkach, wsypać do rondelka i roztopić na mniejszym ogniu, mieszając.Przelać do rożka papierowego. Na arkusz papieru do pieczenia, wyciskać kleksy. Mała łyżeczką, delikatnie rozciągnąć.Jak zastygną to delikatnie odkleić.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 11. Resztę polewy wycisnąć na papier w mały okrąg. Płatki czekoladowe układać w okół. Na środek, wycisnąć resztę polewy i tam ułożyć czekoladkę.
  • TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE 12. Udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować