Tort z biszkoptem, przełożony kremem jogurtowym. Tort pokryty czekoladowym ganach i polewą drip-cake. Tort urodzinowy, okazjonalny, bardzo pyszny.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-6 jajek
-200 g. cukru
-120 g. maki tortowej
-120 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. tartej gorzkiej czekolady
nasączenie:
-dżem brzoskwiniowy-280 g.
-1/2 szklanka gorącej wody
krem jogurtowy:
-330 ml.śmietanki 30 %
-200 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1 l. jogurtu greckiego
-350 g. twarogu naturalnego
-100 g. czekolady z orzechami
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
ganach :
-250 ml. śmietanki 30 %
-200 g. czekolady mlecznej
-100 g. gorzkiej czekolady
-1 śnieżka
-100 g. miękkiego masła
drip-cake:
-300 g. białej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
-1 saszetka płynnej glukozy-19 g.
-barwnik żółty, jadalny
kwiatek:
-1 polewa czekoladowa HELIO-100 g.
-1 czekoladka Rafaello
Tort urodzinowy z ganach i drip-cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąkę z proszkiem i mieszać już łopatką.Na koniec domieszać utartą czekoladę.Tortownicę 27 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto wylać do tortownicy.
Piec ok 30 min. w 175 * C.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
2.Spód biszkoptu, włożyć do tortownicy i zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową,rozpuszczonego dżemem.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt i ser.Wmieszać startą czekoladę.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać połowę do tortownicy, rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem i go nasączyć resztą dżemu.
5.Wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.ganach-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Czekolady, można posiekać albo połamać w kostki.Krem ostudzić. Miękkie masło zmiksować dolewając czekoladowej śmietanki. Posmarować cały tort.
9.polewa drip-cake-Nad para roztopić połamaną czekoladę w śmietance.Dodać glukozę i barwnik, schłodzić do temperatury ciała.Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople.
10.kwiat-Polewę w pastylkach, wsypać do rondelka i roztopić na mniejszym ogniu, mieszając.Przelać do rożka papierowego. Na arkusz papieru do pieczenia, wyciskać kleksy. Mała łyżeczką, delikatnie rozciągnąć.Jak zastygną to delikatnie odkleić.
11.Resztę polewy wycisnąć na papier w mały okrąg. Płatki czekoladowe układać w okół. Na środek, wycisnąć resztę polewy i tam ułożyć czekoladkę.
Komentarze