TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z kremem mlecznym-stracciatello. Tort z granatowym dripem i ozdobą z czekolady. Tort z biszkoptem z czekoladą. Tort zrobiłam dla wnuczka na urodziny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ: 3 x
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -50 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. gorzkiej czekolady

    NASĄCZENIE:
    -1 szklanka soku malinowego z wodą

    KREM MLECZNY-STRACIATELLA :
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -100 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -50 g. mleka w proszku
    -1 śmietan-fix
    -100 g. tartej gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody

    KREM MASCARPONE Z NUTELLĄ:
    -500 g. serka mascarpone
    -100 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
    -120 g. miękkiej nutelli
    -10 g. żelatyny
    -1/4 szklanki wody

    TYNK :
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku
    -barwnik granatowy jadalny(ja zmieszałam niebieski z czarnym)

    DRIP-CAKE
    -250 g. białej czekolady
    -ok.60 ml.śmietanki 30 %
    -barwnik granatowy jadalny

    DEKORACJE Z CZEKOLADY
    -200 g. białej polewy czekoladowej w pastylkach
    -barwnik zielony-jadalny
    -maczek złoty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy z dripem i czekoladowym kwiatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 20 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia.Następne upiec tak samo.Jeśli ktoś ma 3 takie tortownice albo ranty, to może ubić biszkopt z 9 jajek i rozdzielić do 3 tortownic. Ja taką miałam tylko 1 to każdy biszkopt ubijałam i piekłam osobno.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 2. Każdy biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 3. Spody biszkoptów poukładać, zabezpieczając boki.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 4. Każdy nasączyć paroma łyżkami rozcieńczonego soku z przegotowaną wodą.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 5. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem z serkiem,jogurtem i mlekiem skondensowanym . Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać już łopatką. Rozdzielić i wyłożyć do trzech tortownic.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 6. Poprzykrywać drugimi blatami biszkoptowymi. Trochę nasączyć i schłodzić. Nie ma potrzeby mocnego nasączenia bo biszkopty bardzo miękkie.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 7. Po schłodzeniu, zdjąć z każdego torciku zabezpieczenia. Jeden ułożyć na paterze.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 8. krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zmiksować serek z mlekiem skondensowanym i nutellą. Po trochu dolewać letniej żelatyny i zmiksować. Połowę wyłożyć na torcik który jest na paterze.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 9. Przykryć drugim torcikiem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim torcikiem, górą do dołu.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 10. Zabezpieczyć wysokim rantem i schłodzić. Ja takiego nie miałam to owinęłam papierem.Tort był wysoki 18 cm. Dzięki żelatynie tort "nie usiadł".
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 11. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort i wygładzić, lecz troszkę zostawić i zafarbować na granatowo. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 12. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 13. dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą. Nabrać łyżką i zrobić kleksy na papierze do pieczenia. Każdy płatek troszkę rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Można włożyć do lodówki. Część z tej polewy zafarbować na zielono,na listki a trochę białej zostawić do sklejenia kwiatka.
    Na kwiatka, odkleić wszystkie płatki z papieru. Do małej miseczki włożyć kawałek papieru, zrobić kleks z rozpuszczonej ponownie reszty polewy.Wkładać w ten kleks płatki wokół miseczki.Dobrze zrobić małe kulki z papierowego ręcznika i podkładać pod następny rząd płatków. Na środek zrobić jeszcze kleks i nasypać złotego maczku.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 14. Zieloną polewą posmarować umyte i osuszone listki z róży. Smarować po spodniej części listka. Ja pomyliłam się i pomalowałam góry listków.Efekt nie był taki jak chciałam. Jak polewa zastygnie to delikatnie odkleić każdy listek.
  • TORT URODZINOWY Z DRIPEM I CZEKOLADOWYM KWIATKIEM 15. Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłym dripie. Ja jeszcze wycięłam cyfrę urodzin z masy plastycznej.
    Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem na porcje do połowy tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować