Tort z kremem mlecznym-stracciatello. Tort z granatowym dripem i ozdobą z czekolady. Tort z biszkoptem z czekoladą. Tort zrobiłam dla wnuczka na urodziny.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT Z TARTĄ CZEKOLADĄ: 3 x
-3 jajka
-100 g. cukru
-50 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
NASĄCZENIE:
-1 szklanka soku malinowego z wodą
KREM MLECZNY-STRACIATELLA :
-330 ml.śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-100 ml.mleka skondensowanego słodzonego
-50 g. mleka w proszku
-1 śmietan-fix
-100 g. tartej gorzkiej czekolady
-25 g. żelatyny
-ok. 1/3 szklanki wody
KREM MASCARPONE Z NUTELLĄ:
-500 g. serka mascarpone
-100 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
-120 g. miękkiej nutelli
-10 g. żelatyny
-1/4 szklanki wody
TYNK :
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
-barwnik granatowy jadalny(ja zmieszałam niebieski z czarnym)
Tort urodzinowy z dripem i czekoladowym kwiatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 20 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia.Następne upiec tak samo.Jeśli ktoś ma 3 takie tortownice albo ranty, to może ubić biszkopt z 9 jajek i rozdzielić do 3 tortownic. Ja taką miałam tylko 1 to każdy biszkopt ubijałam i piekłam osobno.
4.Każdy nasączyć paroma łyżkami rozcieńczonego soku z przegotowaną wodą.
5.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem z serkiem,jogurtem i mlekiem skondensowanym . Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać już łopatką. Rozdzielić i wyłożyć do trzech tortownic.
6.Poprzykrywać drugimi blatami biszkoptowymi. Trochę nasączyć i schłodzić. Nie ma potrzeby mocnego nasączenia bo biszkopty bardzo miękkie.
7.Po schłodzeniu, zdjąć z każdego torciku zabezpieczenia. Jeden ułożyć na paterze.
8.krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zmiksować serek z mlekiem skondensowanym i nutellą. Po trochu dolewać letniej żelatyny i zmiksować. Połowę wyłożyć na torcik który jest na paterze.
9.Przykryć drugim torcikiem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim torcikiem, górą do dołu.
10.Zabezpieczyć wysokim rantem i schłodzić. Ja takiego nie miałam to owinęłam papierem.Tort był wysoki 18 cm. Dzięki żelatynie tort "nie usiadł".
11.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort i wygładzić, lecz troszkę zostawić i zafarbować na granatowo. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
12.drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
13.dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą. Nabrać łyżką i zrobić kleksy na papierze do pieczenia. Każdy płatek troszkę rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Można włożyć do lodówki. Część z tej polewy zafarbować na zielono,na listki a trochę białej zostawić do sklejenia kwiatka.
Na kwiatka, odkleić wszystkie płatki z papieru. Do małej miseczki włożyć kawałek papieru, zrobić kleks z rozpuszczonej ponownie reszty polewy.Wkładać w ten kleks płatki wokół miseczki.Dobrze zrobić małe kulki z papierowego ręcznika i podkładać pod następny rząd płatków. Na środek zrobić jeszcze kleks i nasypać złotego maczku.
14.Zieloną polewą posmarować umyte i osuszone listki z róży. Smarować po spodniej części listka. Ja pomyliłam się i pomalowałam góry listków.Efekt nie był taki jak chciałam. Jak polewa zastygnie to delikatnie odkleić każdy listek.
15.Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłym dripie. Ja jeszcze wycięłam cyfrę urodzin z masy plastycznej.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem na porcje do połowy tortu.
Komentarze