Tort a'la Mleczna Kanapka. Tort z biszkoptem i kremem mlecznym, oblany polewą czekoladową. Taki słodki Pad, zrobiłam dla najmłodszego wnuczka na urodziny.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT JASNY: (30x40)
-6 jajek
-100 gr. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 torebka kolorowej posypki cukrowej
BISZKOPT CIEMNY: (15x20)
-3 jajek
-50 gr. cukru
-50 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
KREM MLECZNY Z OREO:
-1 l. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-1 śmietan-fix
-100 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
-100 g. mleka w proszku
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
-180 g. ciastek OREO
TYNK:
-200 g. masła
-80 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
-80 g. mleka w proszku
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. Nutelli
-200 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-ok.150 ml. śmietanki 30 %
-30 g. masła
OZDOBY:
-50 g. mleka w proszku
-50 g. cukru pudru
-troszkę mleka w płynie
-kakao
-farbki jadalne
Tort urodzinowy "xbox 360" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając ale już łopatką. Na koniec wmieszać posypkę.Wylać do blaszki 30x40 cm.wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć foremkę, papier i odstawić do przestygnięcia.Biszkopt przekroić na dwa placki 15x20.
Biszkopt ciemny upiec podobnie, lecz z kakao i bez posypki. Ja takiej małej blaszki nie miałam, to upiekłam w tej samej co jasny biszkopt. Połowę ciemnego biszkoptu można wykorzystać do czegoś innego.
2.Jedną jasną połówkę biszkoptu, ułożyć w blaszce 15x20,lub rancie prostokątnym z wyżej zabezpieczonym papierem.
3.krem mleczny-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem,potem serkiem i jogurtem.Następnie miksować z mlekiem skondensowanym oraz dodawanym po trochu mlekiem w proszku. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec dodać posiekane ciasteczka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozsmarować.
4.Przykryć ciemnym biszkoptem.
5.Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
6.Przykryć drugą połówką biszkoptu jasnego, lecz dołem do góry.(będzie to spód tortu).Schłodzić kilka godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do "góry nogami". W/g namalowanego wzoru, obciąć przełożone biszkopty.
8.Wyrównać krawędzie.
9.tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.
10.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić do płynnego, mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort.
11.dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. 3/4 masy zafarbować z kakao i zrobić odpowiednie elementy. Z białej zrobić napis i pozostałe elementy. Te pozostałe pomalować jadalną farbką.
Komentarze