Tort urodzinowy "Umizoomi"

0 (0 ocen)

Taki tort z postaciami z bajki „umizoomi” przygotowałam dla mojego Synka z okazji trzecich urodzin. Filip był bardzo zachwycony tym tortem. Goście również byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:

    6 jajek
    1 szkl cukru
    100 g orzechów włoskich mielonych
    125 g margaryny
    1/2 szkl mąki dalachowskiej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt turecki:

    150 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    150 g margaryny
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa karpatkowa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 op cukru wanilinowego
    250 g margaryny
    1 szkl cukru pudru

    Masa do dekoracji:
    4 op budyniu śmietankowego z cukrem
    500 ml mleka
    500 g margaryny

    Ponadto:

    Barwniki spożywcze
    Jasne i ciemne winogrono
    Wycięty szablon postacji z uluionej bajki
    Tortownica o śr.28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy "umizoomi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt turecki : W misce ucieram margarynę z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodaję po 1 jajku. Wsypuję pozostałe składniki i delikatnie mieszam mikserem do połączenia składników.
    Ciasto wylewam na prostokątną blachę ( od piekarnika) I piekę 15 minut w 175 stopniach (góra – dół)





  • 2. 2. Biszkopt orzechowy Margarynę rozpuść. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija.

    Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj.

    Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
  • 3. 3.Masa karpatkowa: z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go.

    Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.

  • 4. 4.Masa do dekoracji: Budynie ugotuj. Ostudź. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń.

  • 5. 5. Biszkopt orzechowy przetnij na pół. Biszkopt turecki ewentualnie podetnij by wyrównać go.

  • 6. 6. Winogrona umyj i dobrze osusz. Przetnij na pół i ewentualnie wyciągnij pestki.
  • 7. 7. Część masy do dekoracji ufarbuj na odpowiednie kolory za pomocą barwników – najlepiej dodawać barwniki stopniowo.

  • 8. 8. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt turecki, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy. Pozostawiamy odrobinę masy karpatkowej !!

  • 9. 9. Wierzch tortu smarujemy pozostałą częścią masy karpatkowej i wyrównujemy ją.

  • 10. 10. Szablony układamy na torcie. Do szprycy z cienką końcówką wkładamy czarny bądź szarą masę i odrysowujemy kontury. Gdy to zrobimy za pomocą szpilki ściągamy szablony. I odrysowujemy detale.
  • 11. 11. Wypełniamy postacie z bajki tą samą szprycą z cienką końcówką.
  • 12. 12. Resztę tortu ozdabiamy nieufarbowaną masą do dekoracji za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować