Taki tort z postaciami z bajki „umizoomi” przygotowałam dla mojego Synka z okazji trzecich urodzin. Filip był bardzo zachwycony tym tortem. Goście również byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
6 jajek
1 szkl cukru
100 g orzechów włoskich mielonych
125 g margaryny
1/2 szkl mąki dalachowskiej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt turecki:
150 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g margaryny
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa karpatkowa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 op cukru wanilinowego
250 g margaryny
1 szkl cukru pudru
Masa do dekoracji:
4 op budyniu śmietankowego z cukrem
500 ml mleka
500 g margaryny
Ponadto:
Barwniki spożywcze
Jasne i ciemne winogrono
Wycięty szablon postacji z uluionej bajki
Tortownica o śr.28 cm
Tort urodzinowy "umizoomi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt turecki : W misce ucieram margarynę z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodaję po 1 jajku. Wsypuję pozostałe składniki i delikatnie mieszam mikserem do połączenia składników.
Ciasto wylewam na prostokątną blachę ( od piekarnika) I piekę 15 minut w 175 stopniach (góra – dół)
2.2. Biszkopt orzechowy Margarynę rozpuść. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija.
Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
3.3.Masa karpatkowa: z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go.
Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.
4.4.Masa do dekoracji: Budynie ugotuj. Ostudź. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń.
5.5. Biszkopt orzechowy przetnij na pół. Biszkopt turecki ewentualnie podetnij by wyrównać go.
6.6. Winogrona umyj i dobrze osusz. Przetnij na pół i ewentualnie wyciągnij pestki.
7.7. Część masy do dekoracji ufarbuj na odpowiednie kolory za pomocą barwników – najlepiej dodawać barwniki stopniowo.
8.8. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt turecki, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy. Pozostawiamy odrobinę masy karpatkowej !!
9.9. Wierzch tortu smarujemy pozostałą częścią masy karpatkowej i wyrównujemy ją.
10.10. Szablony układamy na torcie. Do szprycy z cienką końcówką wkładamy czarny bądź szarą masę i odrysowujemy kontury. Gdy to zrobimy za pomocą szpilki ściągamy szablony. I odrysowujemy detale.
11.11. Wypełniamy postacie z bajki tą samą szprycą z cienką końcówką.
12.12. Resztę tortu ozdabiamy nieufarbowaną masą do dekoracji za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Komentarze