Tort urodzinowy Świnka Peppa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny tort urodzinowy Świnka Peppa z opłatkiem. Tort mocno czekoladowy z dwoma kremami. Idealny nie tylko dla dzieci. Tort jest dość słodki więc polecam dla osób lubiących słodycz. Torcik jest dość pracochłonny, ale bardzo smaczny.

Składniki:

  • CIASTO:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 budyń czekoladowy
    4 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa I

    660 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa II

    1 puszka masy kajmakowej
    1 czekolada gorzka
    1 kostka masła
    4 łyżki likieru SHERIDANS

    DODATKOWO:

    1 opłatek "Świnka Peppa" ( opłatek dobrej jakości to ten grubszy, dzięki czemu opłatek nie rozmaże się i przybierze ładnych intensywnych barw).

    KREM DO DEKORACJI

    130 g białek ( ok 6 -8 sztuk )
    szczypta soli
    2 kostki masła
    1 kopiata szklanka cukru
    barwnik niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy świnka peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Tort urodzinowy Świnka Peppa 1. CIASTO
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz budyń wymieszać ze sobą a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Piec ok 30 min w temp. 170'C. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

    Masa I
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody razem z żelatyną i pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem a pod koniec lekko gęstniejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce ok 15-20 min.

    KREM II
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową w puszce podgrzać a następnie połączyć z czekoladą. Masło ubić dodając stopniowo czekoladę i likier. Gotowy krem schłodzić w lodówce ok 15 min.

    SKŁADANIE
    Biszkopt kroimy na trzy części. Na jeden blat ciasta wykładamy masę II - (ciemną), następnie kolejny blat ciasta i masę I ( jasną ) i kolejny blat ciasta. Wierzch i boki delikatnie smarujemy masą I (jasną). tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30min.
  •  Tort urodzinowy Świnka Peppa 2. KREM DO DEKORACJI
    Białka z solą ubić na pianę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo cukier, aż się rozpuści. Białka ściągnąć z wody i jeszcze ubijać aż będą gęste i błyszczące - ok 10-15 min. Do takiej masy dodajemy miękkie masło i ciągle miksujemy aż masa będzie miała jednolitą gładką konsystencję. Masa może, ale nie musi się zdarzyć, ale jest to chwilowe i nie należy przerywać miksowania tylko kontynuować, a masa powróci do jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy barwnik.
    Krem do dekoracji umieszczamy w worku cukierniczym z okrągłą końcówką.
  •  Tort urodzinowy Świnka Peppa 3. Na obrzeżach tortu robimy kropkę z kremu a następnie delikatnie ją rozmazujemy np. łyżeczką lub nożem.
  •  Tort urodzinowy Świnka Peppa 4. Czynność tą powtarzamy, aż zapełnimy cały tort.
    Wierzch tortu dekorujemy opłatkiem dekoracyjnym i zdobimy wierzch tak samo jak boki, by zatuszować różnicę. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego !!

Porady

Jeśli chodzi o opłatek użyłam grubego - kupionego na portalu aukcyjnym. Opłatek spokojnie wytrzymał 6-8 godzin przed podaniem w lodówce, a pozostały tort nie zmienił konsystencji opłatka na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować