Tort dla chłopca miłośnika gry Splaton 2. Tort z biszkoptem, przełożony kremem jagodowym i z nutellą. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla dzieci w rodzinie.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju
NASĄCZENIE:
-ok.200 ml. rzadkiej frużeliny z czerwonej porzeczki.
KREM JAGODOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-150 ml.frużeliny z czarnych jagód
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-500 g. borówki amerykańskiej
KREM Z NUTELLĄ:
-500 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-125 g. kremu Nutella
-20 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
TYNK:
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
DEKORACJE:
-250 g. mleka w proszku
-250 g. cukru pudru
-troszkę mleka w płynie
-barwniki jadalne
Tort urodzinowy "splatoon 2" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30x30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać borówkę i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
5.krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że przed żelatyną, dodać miękką nutellę. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''. Będzie góra równiejsza.
8.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort, można skręconym kawałkiem ręcznika papierowego, poklepać powierzchnię tynku.
9.ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
Brać po kawałku masy i wycinać wzory.
10.Zrobić też resztę dekoracji i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania tortu.
11.Na jeszcze nie stwardniałym tynk na torcie, przykleić dekoracje.
Komentarze