TORT URODZINOWY "SPLATOON 2"

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dla chłopca miłośnika gry Splaton 2. Tort z biszkoptem, przełożony kremem jagodowym i z nutellą. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla dzieci w rodzinie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    NASĄCZENIE:
    -ok.200 ml. rzadkiej frużeliny z czerwonej porzeczki.

    KREM JAGODOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -500 g. borówki amerykańskiej

    KREM Z NUTELLĄ:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 g. kremu Nutella
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    TYNK:
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku

    DEKORACJE:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -troszkę mleka w płynie
    -barwniki jadalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy "splatoon 2" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30x30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać borówkę i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że przed żelatyną, dodać miękką nutellę. Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''. Będzie góra równiejsza.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 8. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort, można skręconym kawałkiem ręcznika papierowego, poklepać powierzchnię tynku.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 9. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
    Brać po kawałku masy i wycinać wzory.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 10. Zrobić też resztę dekoracji i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania tortu.
  • TORT URODZINOWY "SPLATOON 2" 11. Na jeszcze nie stwardniałym tynk na torcie, przykleić dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować