200 ml herbaty
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki Amaretto
Dodatkowo:
lukier biały, zielony, fioletowy,czerwony, zielony, niebieski
klej cukierniczy
mała literatka i kieliszek do wykrawania kółek
kilka listków ręcznika papierowego
Tort "urodzinowy prezencik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 2 jasne biszkopty Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni
Wykonanie masy; Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy.
Biszkopty przekrawamy na pół każdy nasączamy przekładamy masą.
2.Cały tort obkładamy białym lukrem. Za pomocą literatki i kieliszka wykrawamy kolorowe kółka za pomocą kleju przyklejamy na torcie. Z lukru za pomocą noża tniemy grube paski , składamy na pół i kleimy na środku tortu tworząc kokardę, środki usztywniamy zwiniętym ręcznikiem papierowym i pozostawiamy go tam na ok 30 minut aż lukier stwardnieje i nie będzie nam opadał.
3.Z pozostałego lukru robimy kuleczki i kleimy je dookoła tortu na przemian kolorami. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Komentarze