Tort urodzinowy dla Pam

0 (0 ocen)

To ciasto upiekłam na urodziny mojej córki Pamelki. Studiuje leśnictwo, stąd kształt motylka.

Składniki:

  • Biszkopt poziomkowy:
    7 jajek
    260 g cukru
    260 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki kisielu poziomkowego suchego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa kokosowa:
    1/2 litra mleka
    2 bułki, np kajzerki
    100 g kokosu
    1/ 4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    300 g masła "extra"

    Posypka kokosowa:
    100 g kokosu
    2- 3 łyżki masła
    100 g cukru

    Do przełożenia:
    dżem malinowy niesłodzony, ok. 200 g

    Do dekoracji:
    kolorowe cukierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort urodzinowy dla pam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie ciasta 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywna masę. Wsypujemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszamy. Wsypujemy przesiane: makę, proszek, kisiel.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Dużą blaszkę wykładamy pergaminem. Wlewamy biszkopt.
    Pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem.
    Pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piecu. Wówczas wyjmujemy ciasto z blaszki, studzimy.
  • składniki masy kokosowej 3. Masa kokosowa:
    Mleko gotujemy. Dodajemy bułki. Odstawiamy z ognia, pozostawiamy do momentu, aż bułki dobrze namokną. Wówczas odciskamy je.
  • moczenie bułek w mleku 4. A do mleka dodajemy: kokos, cukier, cukier waniliowy. Chwilkę gotujemy. studzimy. Dodajemy bułki odciśnięte i dobrze razem ucieramy.
  • ucieranie masła 5. W mikserze ucieramy masło i dodajemy po łyżce przestudzonej masy kokosowej. Delikatnie miksujemy.
  • posypka kokosowa 6. Posypka kokosowa:
    Na małym ogniu, w rondelku rozpuszczamy najpierw masło, a później lekko przesmażamy z kokosem i cukrem. Studzimy.
  • biszkopt, dżem malinowy 7. Biszkopta przecinamy na pół.
    Składanie torta:
    biszkopt
    dżem malinowy- rozsmarowany równo
    masa kokosowa, 3/4 z całości- rozsmarowana na dżemie
    biszkopt- druga część, delikatnie przyciskamy całość
  • wycięty z ciasta kształt motyla 8. Wówczas wykrawamy kształt motyla. Wcześniej przygotowujemy sobie szablon z papieru lub gazety.
    Wycinamy kształt przy pomocy szablonu z gotowego ciasta. Czułka robimy z cienkiego drucika.
  • smarowanie torta masą kokosową 9. Następnie smarujemy równo nasz torcik pozostałą masą kokosową.
  • posypywanie torta posypką kokosową 10. Wierzch posypujemy równo posypką kokosową.
  • udekorowany tort urodzinowy 11. Schładzamy.
    Dekorujemy według uznania.
  • Tort urodzinowy dla Pam 12. Smacznego :)

Porady

Najlepsza bułka do tej masy, to chałka. Bułka musi być dobrze namoczona, odciśnięta, a później roztarta z resztą składników. Uważajmy, aby nie było twardych grudek. Uważajmy także, aby nie przypalić posypki kokosowej. Mistrzem wycinania szablonu jest mój Mąż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować