Tort urodzinowy cioci Eli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest taki mięciutki że rozpływa się w ustach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    ¾ szklanki cukru,
    ¾ szklanki mąki pszennej,
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Kakaowy krem:
    ½ l śmietany 36%,
    20 dag mlecznej czekolady,
    2 łyżki kakao
    90 ml mleka.
    Taki sam robimy krem śmietankowy tylko zamiast mlecznej czekolady i kakao dodajemy 20 dag białej czekolady.
    Do dekoracji można użyć orzechów,posypek kolorowych lub różyczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy cioci eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i ubijać. Dodać żółtka i esencje waniliową jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane ze sobą: mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół, na dwa blaty.
  • 2. Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić. W osobnym naczyniu połamać gorzką czekoladę i dodać kakao. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić. ½ l śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą. Pozostałe ½ l śmietany ubić i wymieszać z kakaowo-czekoladową masą.
  • 3. Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy, a na nią położyć drugą część biszkoptu, lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę. Schłodzić w lodówce. Krótko przed podaniem tort udekorować według własnego pomysłu.

Porady

Kakao można zastąpić ciemną czekoladą będzie smakować podobnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować