Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biskzopt:
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Po wystygnięciu kroimy go na trzy części.
Krem:
Ubijamy śmiętanę dzielimy na 3 części.
Jedną mieszamy z truskawkami, aż nabierze odpowiedniego koloru dodajemy żelatynę wymieszaną w gorącej wodzie i wykładamy na pierwszy biszkopt. Następny smarujemy dżemem wiśniowym dość obficie. Znowu przykrywamy na ostatni dajemy ubitą śmietanę z żelatyną.(zostawiając trochę na dekorację)
W osobnym naczyniu mieszamy 3 część śmietany ze stężałą niebieską galaretką, po czym smarujemy masą cały tort. Pozostałą białą śmietaną dekorujemy wierzch, boki obsypujemy migdałami bądź orzechami. Przyozdabiamy np. czekoladowymi listkami i wkładamy tort na ok 30 minut do chłodnego miejsca ;) Smacznego
Porady
Biszkopt należy upiec o dzień wcześniej, nie będzie się kruszył.
Komentarze