Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, potem dodać wodę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dać do tortownicy o średnicy 28 cm i piec około 30 minut. Upiec takie 2 biszkopty okrągłe, każdy na 5 jajkach czyli wszystkie składniki na biszkopt trzeba podwoić.
2.Po ostudzeniu oba biszkopty przekroić.
3.Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, wlać na kipiące mleko, dokładnie wymieszać , jak się zagotuje zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym kremem. Trochę masy zostawić białej do dekoracji na górę. Pozostały krem podzielić na trzy części. Do jednej dać odrobinę barwnika żółtego, do drugiej zielonego, a do trzeciej czerwonego.
5.Mandarynkę dzielimy na cząstki, kiwi obieramy i kroimy na plasterki. Wierzch tortu smarujemy delikatnie kremem białym i dekorujemy nim wokoło, układamy plasterki kiwi, na środku dajemy mandarynkę, a między nią odrobinę kremu żółtego.
Komentarze