5 jaj
150 gram maki tortowe
cukier 150 gram
proszek do pieczenia szczypta
margaryna 1 łyżka rozpuszczona
krem:
śmietana 800 gram30%
2 kremy do śmietany malinowe
czekolada 100 gram starta na wiórka
serduszka czekoladowe białe i ciemne do dekoracji
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
150 gram napoleona
cukier 3 łyżki
sok z cytryn jednej całej .
Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy jaja na puch z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia z mąką przesianą , a na końcu tłuszcz . Delikatnie mieszamy i przelewamy do okrągłej dużej formy pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .Każdy nasączamy ponczem na pierwszy spód kładziemy dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe i na to śmietanę z kremem malinowym i przykrywamy następnym krążkiem nasączonym ponczem i znowu śmietana całość i boki smarujemy śmietaną. Obsypujemy tort boki starta czekolada i ozdabiamy serduszkami białymi . Na wierzch tortu kładziemy serduszka ciemne .
Komentarze