Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Śliczny kolorowy tort dla małej solenizantki, z pysznym kremem.

Składniki:

  • 20 jaj
    2 szkalnki mąki
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    6 łyzeczek proszku do pieczenia,
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    500 ml śmietany kremówki
    3 tabliczki bialej czekolady
    2 budynie śmietankowe
    1 litr mleka,
    3 kostki masła
    500 gram cukru pudru
    do smaku aromat migdałowy,
    300 gram dżemu truskawkowego
    0,5 szklanki herbaty czarnej
    do dekoracji migdały w platkach,
    do dekoracji barwniki sporzywcze,
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy dwie duże blachy 40*30. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 10 jajek oddzielamy żołtka od białek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy zółtka ciągle miksujac . Na koniec dodajemy po szklance mąki i mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiane przez sito. Na koniec dodajemy odrobine różowego barwnika , ciasto dokładnie mieszamy. Przelewamy do blachy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Nastepnie na tartce ścieramy mleczną czekolade . Przygotowujemy drugi biszkopt. Jajka oddzielamy. Białka miksujemy ze szklanka cukru na puszystą mase, powoli dodajemy żółtka pozostałą mąke oraz mąke ziemniaczaną i proszek do pieczenia mięszamy, dodajemy wiórka czekoladowe, i ponownie mięszamy. Ciasto przelewamy do blachy i również pieczemy 30 minut w 180 stoniach. Śmietanę kremówkę podgrzewamy , rozpuszczamy w niej białą czekolade odstawiamy do ostygniecia. Gotujemy 700 ml mleka w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, gotujemy budyń. Śmietane i budyn odstawiamy do wystygniecia. Kostkę masła ucieramy, dodajemy powoli budyń ostudzony, i miksujemy na puszyta mase , nastempnie powoli dodajemy smietanę i całosc miksujemy. Biszkopty kroimy na pół. Na spód układamy różowy placek smarujemy kremem, przekładamy polowa czekoladowego biszkopta. Na ciemnym biszkopcie smarujemy dżem i ukladamy cienką warstwe masy. I ponownie układamy rózowy biszkopt który nasączamy herbata i smarujemy kremem. Na samą górę układamy biszkopt czekoladowy. Odstawiamy na godzine do lodówki. 2 kostki masła miksujemy na puszysta masę dodajemy aromat i cukier puder i ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy 5 łyżek mleka . Tak przygotowaną masę barwimy według uznania barwnikami sporzywczymi , i smarujemy cały krem a nastempnie dekorujemy według uznania. Boki obsypujemy migdalami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować