Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy cukier,ubijamy na sztywno .Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Mąkę z proszkiem przesiewamy ,wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.Spód tortownicy (24-25 cm średnicy)smarujemy masłem,wlewamy ciasto.Pieczemy ok 30min w temp.170-180C.Sprawdzamy patyczkiem ,jeśli jest suchy wyjmujemy ciasto,studzimy.Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty.Brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę lub plasterki.Do zalewy dodac szklankę przegotowanej wody.1łyżkę żelatyny namaczamy w czerech łyżkach zimnej wody,odstawiamy.500 ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami pudru na niezbyt sztywną masę.Żelatynę podgrzewamy i rozpuszczamy,połączyc z łyżką śmietany i miksując dodac do masy,połączyc i przerwac ubijanie.Podzielic na pół. Spodni blat włożyc do torownicy, nasączyc zalewą z brzoskwiń(niezbyt mocno),przełożyc dowolnymi owocami i połową śmietany,przykryc drugim krążkiem,nasączyc mocniej niż pierwszy krążek i wyłożyc resztę śmietany i brzoskwinie.Przykryc ostatnim krążkiem i dobrze nasączyc.Torownicę z ciastem wstawic do lodówki na godzinę,aby krem stężał. Resztę śmietany i pudru ubijamy Łyżeczkę żelatyny namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody,po spęcznieniu podgrzewamy,łączymy z łyżką śmietany i dodajemy do masy,łączymy. Smarujemy cienko boki i wierzch tortu,.obsypujemy dowolną posypką i dekorujemy pozostałą śmietaną i dodatkami według uznania.
Komentarze