Wykonanie.
Białka ubijamy dodajemy cukier następnie stopniowo po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem ,pieczemy 30 min w 170 st. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
Biszkopt zwykły
5 jajek
3/4 szkl cukru kryształu
3/4skl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonujemy tak samo jak poprzedni i przekrawamy na pół.
Ponadto
Mały słoiczek konfitur wiśniowych
1 galaretka wiśniowa
100 ml wiśniówki
4 kostki masła
0,75 l mleka
1 szkl cukru kryształu
4 żółtka
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
150gr czekolady mlecznej
Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
0,5 l mleka zagotowujemy z cukrami w pozostałym mleku rozmieszamy obydwie mąki i zagotowujemy razem ,do budyniu wybijamy żółtka i intensywnie mieszamy studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo budyń. Masę dzielimy na pół , do jednej dodajemy wystudzoną czekoladę drugą pozostawiamy białą. Galaretkę rozpuszczamy jak na opakowaniu i dodajemy konfitury. Biszkopty skrapiamy wiśniówką
Układanie
Biszkopt makowy-masa czekoladowa- biszkopt jasny-masa biała -tężejąca galaretka- biszkopt biały -masa czekoladowa-biszkopt makowy. Pozostałą masą dekorujemy wierzch i boki według uznania.
Dekoracje na tort można kupić i również można wykonać samemu. Tą wykonałam ja sama z masy cukrowej.
Komentarze