Tort urodzinowy

  • wyświetlono: 1043 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Prosty, szybki i pyszny tort z wkładką orzechową, owocami i galaretką.

  • 90min

Składniki

Biszkopt jasny:
- 5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
- składniki takie same jak na biszkopt jasny+ dwie szklanki posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa:
- 2 i 3/4 mleka pełnotłustego
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- duża kostka dobrego masła

Wierzch:
- galaretka + owoce sezonowe; ja użyłem brzoskwiń i ananasów z puszki oraz nektarynek

Sok z ananasów i brzoskwiń użyłem jako poncz do biszkoptów.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy

  • Tort urodzinowy - środek1. 1. Biszkopty:
    Każdy z biszkoptów robimy osobno. Ucieram białka z cukrem na puszystą pianę, dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewam na blachę normalnych rozmiarów i piekę w 180 stopniach przez ok 20-30min. Gdy biszkopt będzie gotowy będziemy czuli jego zapach i zobaczymy złoty kolor.
    biszkopt orzechowy robimy tak samo, dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie.
    Gdy biszkopty ostygną nasączamy je obficie sokiem z owoców z puszki.

    2. Masa:
    Mąki z cukrem i cukrami waniliowymi rozrabiamy w 3/4 szklance mleka. Następnie wlewamy to na gotujące się dwie szklanki mleka. Mieszamy do powstania gęstego budyniu.
    Gdy budyń ostygnie ucieramy kostkę masła. Dodajemy do niej po trochu budyniu. Długo ucieramy aż do uzyskania puszystego kremu.

    3. Kolejność:
    - biszkopt jasny
    - masa
    - biszkopt orzechowy
    - troszkę masy
    - układamy owoce pokrojone w kostkę na które wylewamy tężejącą już galaretkę, np. truskawkową zrobioną według przepisu na opakowaniu
    - boki smarujemy masą i obsypujemy orzechami

Porady

Zwróćmy uwagę przy ucieraniu masy, żeby była naprawdę puszysta.
Zanim wylejemy ciasto biszkoptowe na blachę, wyłóżmy ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą.
Zamiast orzechów włoskich można użyć wiórków kokosowych czy migdałowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowaowocetort urodzinowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...