Tort urodzinowy

  • wyświetlono: 1056 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Prosty, szybki i pyszny tort z wkładką orzechową, owocami i galaretką.

  • 90min

Składniki

Biszkopt jasny:
- 5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
- składniki takie same jak na biszkopt jasny+ dwie szklanki posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa:
- 2 i 3/4 mleka pełnotłustego
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- duża kostka dobrego masła

Wierzch:
- galaretka + owoce sezonowe; ja użyłem brzoskwiń i ananasów z puszki oraz nektarynek

Sok z ananasów i brzoskwiń użyłem jako poncz do biszkoptów.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy

  • Tort urodzinowy - środek1. 1. Biszkopty:
    Każdy z biszkoptów robimy osobno. Ucieram białka z cukrem na puszystą pianę, dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewam na blachę normalnych rozmiarów i piekę w 180 stopniach przez ok 20-30min. Gdy biszkopt będzie gotowy będziemy czuli jego zapach i zobaczymy złoty kolor.
    biszkopt orzechowy robimy tak samo, dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie.
    Gdy biszkopty ostygną nasączamy je obficie sokiem z owoców z puszki.

    2. Masa:
    Mąki z cukrem i cukrami waniliowymi rozrabiamy w 3/4 szklance mleka. Następnie wlewamy to na gotujące się dwie szklanki mleka. Mieszamy do powstania gęstego budyniu.
    Gdy budyń ostygnie ucieramy kostkę masła. Dodajemy do niej po trochu budyniu. Długo ucieramy aż do uzyskania puszystego kremu.

    3. Kolejność:
    - biszkopt jasny
    - masa
    - biszkopt orzechowy
    - troszkę masy
    - układamy owoce pokrojone w kostkę na które wylewamy tężejącą już galaretkę, np. truskawkową zrobioną według przepisu na opakowaniu
    - boki smarujemy masą i obsypujemy orzechami

Porady

Zwróćmy uwagę przy ucieraniu masy, żeby była naprawdę puszysta.
Zanim wylejemy ciasto biszkoptowe na blachę, wyłóżmy ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą.
Zamiast orzechów włoskich można użyć wiórków kokosowych czy migdałowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowaowocetort urodzinowy

Komentarze

Podobne przepisy

tort w okazałości

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort upiekłam na urodziny mojej...

tort urodzinowy

Dodane przez: Michalina

Tort urodzinowy

Lekki, delikatny, rozpływający...

Urodzinowy tort na 12 urodziny mojej wnuczki.

Dodane przez: Bożena1960

Tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam na 12 urodziny...

tort urodzinowy

Dodane przez: elizka16_1992

Tort urodzinowy

Wszyscy goście byli zachwyceni...

Tort urodzinowy.

Dodane przez: gogusia

Tort urodzinowy.

Tort na specjalne okazje.

Tort urodzinowy

Dodane przez: JoannaG

Tort urodzinowy

Robię różne torty wszystkie są...