Tort urodzinowy.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort na specjalne okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt z 5 jajek
    5 jaj
    7 łyżek z lekkim czubkiem cukru zwykłego
    7 łyżek z lekkim czubkiem mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki tortowej 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka jagód (ja dałam zamrożone )
    masa maślana:
    8 białek średnich
    2 szklanki cukru zwykłego 2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 kostki masła 83 % ( razem 400 g )
    barwniki i kakao
    herbata z cytryną do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masy 1. Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy. Nasz biszkopt wylewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnic 20 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka w 170 *.
    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy części, każdą nasączamy herbatą z cytryną.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku.
    Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy lekko przestudzoną żelatynę ciągle ubijając, następnie wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Wykładamy połowę masy na pierwszą część biszkoptu, przykładamy drugi biszkopt i następną część masy, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
    Masa maślana. Podzieliłam składniki na dwie części.
    Ubijamy 4 białka w miseczce ustawionej nad parą ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy szklankę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
    Do wystudzonych białek dodajemy po trochu kostkę masła czyli 200 g które pokrojonego w małe kwadraciki o temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, widać to na załączonym zdjęciu, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
  • dekorowanie 2. Gotową masą posmarowałam cały tort cienką warstwą, resztę kremu podzieliłam na połowę, do jednej dałam kakao a druga została biała. Z kakaowej zrobiłam kreski szprycą cukierniczą po boku tortu w odległości centymetrowej od siebie, następnie z białej masy wyciskałam wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym.
    Z następnych 4 białek, szklanki cukru, łyżki cukru waniliowego oraz kostki masła robimy taką samą masę. Dzielimy na kilka części w zależności jak kolorowe będą różyczki i jakie mamy barwniki. Dekorujemy wierzch tortu kolorowymi różyczkami wyciskanymi ze szprycy cukierniczej.
    Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodził cały tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować