Tort urodzinowy.

  • wyświetlono: 495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort na specjalne okazje.

gogusia
  • 120min

Składniki

biszkopt z 5 jajek
5 jaj
7 łyżek z lekkim czubkiem cukru zwykłego
7 łyżek z lekkim czubkiem mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa śmietanowa:
500 ml śmietanki tortowej 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 szklanka jagód (ja dałam zamrożone )
masa maślana:
8 białek średnich
2 szklanki cukru zwykłego 2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 kostki masła 83 % ( razem 400 g )
barwniki i kakao
herbata z cytryną do nasączenia

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy.

  • ucieranie masy1. Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy. Nasz biszkopt wylewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnic 20 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka w 170 *.
    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy części, każdą nasączamy herbatą z cytryną.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku.
    Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy lekko przestudzoną żelatynę ciągle ubijając, następnie wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Wykładamy połowę masy na pierwszą część biszkoptu, przykładamy drugi biszkopt i następną część masy, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
    Masa maślana. Podzieliłam składniki na dwie części.
    Ubijamy 4 białka w miseczce ustawionej nad parą ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy szklankę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
    Do wystudzonych białek dodajemy po trochu kostkę masła czyli 200 g które pokrojonego w małe kwadraciki o temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, widać to na załączonym zdjęciu, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
  • dekorowanie2. Gotową masą posmarowałam cały tort cienką warstwą, resztę kremu podzieliłam na połowę, do jednej dałam kakao a druga została biała. Z kakaowej zrobiłam kreski szprycą cukierniczą po boku tortu w odległości centymetrowej od siebie, następnie z białej masy wyciskałam wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym.
    Z następnych 4 białek, szklanki cukru, łyżki cukru waniliowego oraz kostki masła robimy taką samą masę. Dzielimy na kilka części w zależności jak kolorowe będą różyczki i jakie mamy barwniki. Dekorujemy wierzch tortu kolorowymi różyczkami wyciskanymi ze szprycy cukierniczej.
    Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodził cały tort.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortmasa maślana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort urodzinowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort urodzinowy

Torty są pracochłonne, ale naprawdę...

Urodzinowy tort na 12 urodziny mojej wnuczki.

Dodane przez: Bożena1960

Tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam na 12 urodziny...

tort urodzinowy

Dodane przez: Michalina

Tort urodzinowy

Lekki, delikatny, rozpływający...

tort urodzinowy

Dodane przez: elizka16_1992

Tort urodzinowy

Wszyscy goście byli zachwyceni...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY

Tort upiekłam w zeszłym roku, dla...

Tort urodzinowy

Dodane przez: JoannaG

Tort urodzinowy

Robię różne torty wszystkie są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE