tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 4 min

Ten tort wykonałam na urodziny koleżanki . tort bardzo się podobal i oczywiście smakował :)

  • 4 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki maki tortowej
    3/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sol

    4 kremy gotowe z proszku GELWE czekoladowe
    syrop do nasączenia
    dżem z czarnej porzeczki
    tabliczka czekolady do napisu
    owoce do dekoracji
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT ; Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

    Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani tortu.

    KREM : przygotować tak jak jest to opisane na opakowaniu.
    CZEKOLADA; wylać napis z czekolady i wstawić do zamrażalki wyjąć gdy będziemy dekorować tort .

    WYKONANIE ;
    ostudzony biszkopt podzielić na 3 części. pierwsza cześć nasączyć przełożyć dżemem a następnie posmarować kremem. przykryć drugim biszkoptem powtarzając czynności tak jak przy pierwszej warstwie , nałożyć ostatnią warstwę biszkoptu nie nasączając jej wyłożyć krem. wygładzić i wyrównać tort .boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi , w okół tortu ozdobną szprycą udekorować rant i górę ciasta . wyjąć napis z zamrażalki , przystąpić do dekorowania ciasta .

Porady

1.aby tort ładnie wyglądał należy nóż którym równamy gorę i brzegi zamoczyć w gorącej wodzie wtedy tort będzie gładki . 2. do kremu nie dodaje tłuszczu porostu minutkę dłużej go miksuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować