Tort urodzinowy

4.5 (155 ocen)

tort urodzinowy

Składniki:

  • Spód biszkoptowy biały:
    3 jajka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Spód biszkoptowy czekoladowy:
    3 jajka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 masło
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    1 galaretka pomarańczowa

    Masa śmietankowa:
    1 śmietana 30%
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa

    Przybranie:
    kwiatki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy 1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę. Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu ciastach i zamieniam je miejscami.
  • Tort urodzinowy 2. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu ciastach i zamieniam je miejscami.
    Na spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne.
  • Tort urodzinowy 3. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta.
    Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam do rękawa cukierniczego i wyciska na wierzch i boki tortu drobniutkie rozetki. Całości dopełniają kwiatki cukrowe i świeczka:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować