Tort Tuwima

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Jest to nieco zmieniona, nieco bardziej poetycka wersja słynnego ,,opitego Izydora".

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto
    5 jajek
    150 g masła
    150 g cukru
    2 łyżki kakao
    kilka kostek czekolady, drobno posiekanych
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g mąki
    1/2 łyżeczki sody
    dżem morelowy

    Masa orzechowa
    300 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g zmielonych migdałów
    garść rodzynków
    300 ml wódki

    Masa czekoladowa
    3 jajka
    150 g cukru
    200 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    kilka kostek czekolady, drobno posiekanych
    2 łyżki kakao
    1 kieliszek spirytusu

    Polewa
    50 g masła
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort tuwima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.

    Masło, cukier, żółtka, kakao, mąkę z sodą ucieramy na gładką masę.

    Dodajemy ubite białka. Mieszamy.

    Dodajemy orzechy i posiekaną czekoladę. Mieszamy.

    Przekładamy do posmarowanej masłem i wysypaną mąką formy. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni (lub 30 minut w temperaturze 180 stopni)
  • 2. PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ORZECHOWĄ

    Orzechy, migdały, rodzynki zalewamy wódką. Mieszamy.
  • 3. PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

    Ubijamy jajka z cukrem nad gorącą wodą na jasny krem. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

    Masło ucieramy w misce. Stopniowo, ciągle ucierając dodajemy krem z cukru i jajek, kakao, roztpuszczoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

    Wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
  • 4. PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

    W garnuszku rozpuszczamy wszystkie składniki, ciągle je mieszając.

    Zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę (około 4 minuty) mieszamy.

    Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. ,,SKŁADAMY" TORT

    Ciasto wyjmujemy z formy. Smarujemy dżemem.

    Nakładamy równomiernie masę orzechową. Na nią nakładamy masę czekoladową.

    Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 6. ,,DOPIESZCZAMY" TORT

    Wyjmujemy ciasto z lodówki.Oblewamy polewą. Możemy dowolnie udekorować.

    Odstawiamy na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować