Tort truskawkowy z kremem serowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej

    SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

    3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
    227 g gęstego serka białego, mielonego
    1/2 szklanki cukru


    DODATKOWO:

    500 g mrożonych lub świeżych truskawek
    kilka świeżych truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort truskawkowy z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z 1 szklanką cukru, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę mąki wcześniej przesianej przez sitko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 min, aby nie opadło.
    Z pozostałych składników pieczemy drugi biszkopt wykonując identyczne czynności.

    Serek biały ucieramy razem z cukrem przez chwilę. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas ucierając masę.
    Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy, aż masa będzie dobrze rozdrobniona.

    Każdy biszkopt przekrawamy na dwie części, usuwając nierówności jeśli powstały podczas pieczenia. Jedną część smarujemy masą z truskawek, drugi krążek biszkoptu smarujemy masą serową i nakładamy na masę z truskawek. Tworzą się w ten sposób dwie warstwy pomiędzy biszkoptami, które nie rozmazują się podczas nakładania. Identycznie postępujemy z kolejnymi dwoma częściami biszkoptu. Wierz wykańczamy masą truskawkową lub serową ( według gustu), na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować