Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty biszkoptów nasączyć wcześniej przygotowaną i schłodzoną herbatą, lub sokiem owocowym.
Pierwszy blat posmarować dżemem.
Na warstwę dżemu nakładamy masę ajerkoniakową, przyrządzoną wg. przepisu na opakowaniu i posypujemy czekoladą w proszku. Na krem ajerkoniakowy układamy pokrojone truskawki.
Na masę ajerkoniakową kładziemy kolejny nasączony blat biszkoptowy. Na wierzch nakładamy masę bitej śmietany z mascarpone. ( jedno opakowanie śmietany 30%-330 ml ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru oraz dodałam śmietan-fix i delikatnie wszystko łączymy z mascarpone).
Na ostatni blat biszkoptowy nakładamy drugą ubitą śmietanę 30%( 330 ml ) z cukrem pudrem i ze śmietan -fix.
Nasz tort dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Wierzch tortu oraz jego boki posypujemy wiórkami kokosowymi i przystrajamy truskawkami i drażami sercami.
Komentarze