Tort truskawkowy puch

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każdy z nas z utęsknieniem wyczekuje swoich urodzin zwłaszcza gdy jesteśmy dziećmi. Czekamy na gości, prezenty, pyszne ciasta, tort który smakiem i wyglądem zachwyca, wspólną radosną zabawę która tego dnia towarzyszy nam od rana. Wszystko to tworzy magiczne chwile które już jako wspomnienia przechow

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    80g margaryny
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek ciepłej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa :

    400g sera białego twarogowego
    2 galaretki truskawkowe
    1/3 szkl. cukru pudru
    2 szkl. wody
    2 op. śnieżki
    1 i 1/2 szkl. zimnego mleka

    Mus :

    1 kg truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe

    Dodatkowo :

    30 średniej wielkości truskawek
    2 łyżki wiórek kokosowych
    40g czekolady deserowej startej
    1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
    wstążka
    tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Mus Musy

Tort truskawkowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
  • 2. Masa :

    Galaretki rozpuszczamy w 2-óch szklankach wrzątku.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Ser gdy nie jest mielony przepuszczamy go przez maszynkę 2 razy.
    Następnie ser miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera.
    W osobnym naczyniu ubijamy śnieżkę na zimnym mleku.
    Do masy serowej dodajemy ubitą śnieżkę.
    Miksujemy na małych obrotach.
    Na sam koniec stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
    Całość mieszamy.
  • 3. Mus :

    Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek.
    Odkładamy sobie 25-30 najładniejszych do dekoracji.
    Pozostałe truskawki wrzucamy do blendera.
    Dodajemy cukier puder.
    Miksujemy je do momentu w którym utworzą nam mus.
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku.
    Studzimy, a gdy będzie tężejąca dodajemy do musu z truskawek.
    Chwilę blendujemy, by się składniki połączyły.
    Odstawiamy do lodówki by nasz mus zgęstniał.
  • 4. Przełożenie :

    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 3 krążki).
    Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
    Wykładamy 1/3 tężejącego musu.
    Następnie na musie wykładamy 1/2 masy.
    Przykrywamy drugim krążkiem ciasta czynność powtarzamy.
    Na ostatnim krążku ciasta wykładamy pozostały mus zostawiając odrobinę do posmarowania biszkoptów.
    Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie wyciągamy go z lodówki.
    Zdejmujemy obręcz tortownicy.
    Biszkopty smarujemy odrobinę musem i przylepiamy do boków tortu delikatnie dociskając.
    Gdy obłożymy cały tort związujemy go wstążką.
    Na wierzchu układamy truskawki.
    Posypujemy je czekoladą startą na tarce o grubych oczkach wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
    Tort jest gotowy do zjedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować