REKLAMA

Tort truskawkowy puch

wyświetlono: 446 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Każdy z nas z utęsknieniem wyczekuje swoich urodzin zwłaszcza gdy jesteśmy dziećmi. Czekamy na gości, prezenty, pyszne ciasta, tort który smakiem i wyglądem zachwyca, wspólną radosną zabawę która tego dnia towarzyszy nam od rana. Wszystko to tworzy magiczne chwile które już jako wspomnienia przechow

opublikowany: 21.06.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    80g margaryny
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek ciepłej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa :

    400g sera białego twarogowego
    2 galaretki truskawkowe
    1/3 szkl. cukru pudru
    2 szkl. wody
    2 op. śnieżki
    1 i 1/2 szkl. zimnego mleka

    Mus :

    1 kg truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe

    Dodatkowo :

    30 średniej wielkości truskawek
    2 łyżki wiórek kokosowych
    40g czekolady deserowej startej
    1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
    wstążka
    tortownica 24 cm
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
  • 2. Masa :

    Galaretki rozpuszczamy w 2-óch szklankach wrzątku.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Ser gdy nie jest mielony przepuszczamy go przez maszynkę 2 razy.
    Następnie ser miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera.
    W osobnym naczyniu ubijamy śnieżkę na zimnym mleku.
    Do masy serowej dodajemy ubitą śnieżkę.
    Miksujemy na małych obrotach.
    Na sam koniec stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
    Całość mieszamy.
  • 3. Mus :

    Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek.
    Odkładamy sobie 25-30 najładniejszych do dekoracji.
    Pozostałe truskawki wrzucamy do blendera.
    Dodajemy cukier puder.
    Miksujemy je do momentu w którym utworzą nam mus.
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku.
    Studzimy, a gdy będzie tężejąca dodajemy do musu z truskawek.
    Chwilę blendujemy, by się składniki połączyły.
    Odstawiamy do lodówki by nasz mus zgęstniał.
  • 4. Przełożenie :

    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 3 krążki).
    Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
    Wykładamy 1/3 tężejącego musu.
    Następnie na musie wykładamy 1/2 masy.
    Przykrywamy drugim krążkiem ciasta czynność powtarzamy.
    Na ostatnim krążku ciasta wykładamy pozostały mus zostawiając odrobinę do posmarowania biszkoptów.
    Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie wyciągamy go z lodówki.
    Zdejmujemy obręcz tortownicy.
    Biszkopty smarujemy odrobinę musem i przylepiamy do boków tortu delikatnie dociskając.
    Gdy obłożymy cały tort związujemy go wstążką.
    Na wierzchu układamy truskawki.
    Posypujemy je czekoladą startą na tarce o grubych oczkach wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
    Tort jest gotowy do zjedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Truskawkowy puch

bardzo łatwe ciasto bez pieczenia

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno Desery opublikowany: 05.06.2019 | wyświetlono: 1975 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

Śnieżny puch zna każdy, tym razem powstał truskawkowy puch

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno Desery opublikowany: 17.06.2016 | wyświetlono: 3399 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył

Tort truskawkowy

Pyszny ! Polecam nie tylko na specjalne okazje :)

kategoria: torty Desery opublikowany: 16.06.2014 | wyświetlono: 2396 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE