Tort truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.
Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus truskawki (krem się zaróżowi).
Zdjąć rant tortownicy z naszego tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki tortu.
Każdą truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu - zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.
Do brzegu tortu przyczepić biszkopty - można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze