Tort truskawkowy na Walentynki i nie tylko

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Tort truskawkowy - lekki, puszysty, delikatny, prawie dietetyczny :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt - Składniki na małą tortownicę:
    4 jajka
    5 łyżek maki tortowej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru

    Masa truskawkowa - Składniki:
    zamrożony mus truskawkowy - 300-400 gram
    śmietana 30% - 600 gram
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan - fixy

    Masa z pianek Marshamlow- Składniki:
    pianki Marshmallow - 135 g / opakowanie
    2 łyżki wody
    cukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kg
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tort truskawkowy na walentynki i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt - Sposób przygotowania:
    -w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
    -w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
    -do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i deilkatnie, ale dokladnie mieszamy łyżką
    -przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
    -wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
    -po upieczniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na trzy części
  • 2. Masa truskawkowa - sposób przygotowania:
    -rozmrożony mus truskawkowy dajemy na gęste sitko, aby woda/sok spłynęła, a na sitku został gęsty mus
    -ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fixy i chwilę miksujemy, dodajemy do ubitej śmietany gęsty mus truskawkowy, miksujemy chwilę razem
    =masę truskawkową dzielimy na trzy części, rozsmarowując każdą część na każdym biszkopcie,
    -trzy biszkopty z z nałożoną masą truskawkową układamy jedna na drugą
  • 3. Dekoracja z pianek Marshamlow:
    -Pianki rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, -dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę.
    -Dodajemy cały czas cukier puder i wyrabiamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować.
    -Rozwałkowaną masę nakładam na przygotowany tort dociskając do tortu, aby masa idealnie przylgnęła do ciasta, na obrzeżach tortu przycinam nadmiar masy. Do "resztek" masy dodaję łyżeczkę soku z buraków lub kilka kropel barwnika spożywczego, wycięłam serduszka, które przykleiłam namaczając je delikatnie wodą. Ozdabiamy wg uznania.

Porady

zrobienie warstwy dekoracji z pianek Marshamlow jest czasochłonne , ale tylko z apierwszym razem:) za drugim nic juz nie dziwi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

cały tort

To może cię zainteresować