TORT TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU- NA BISZKOPCIE Z KSYLITOLEM

4.97 (158 ocen)

  • 50 min

Słodko i bez cukru !

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    Jajka- 2 sztuki
    Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
    Ksylitol- 2 łyżki
    Proszek do pieczenia- łyżeczka

    Krem:
    Mascarpone- 250g
    Galaretka bez cukru- pół opakowania
    Czekolada słodzona stewią/ksylitolem lub czekolada gorzka 80%- 4 kostki ok. 16g
    Truskawki- ok. 500g
Wystaw ocenę:

4.97 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy bez cukru- na biszkopcie z ksylitolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Gotowy biszkopt przeciąć na pół.
    Krem:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić by lekko stężała. Po tym czasie zmiksować ją z mascarpone.

    Spód biszkoptu wyłożyć drobno pokrojonymi truskawkami-przykryć je połową masy truskawkowej i biszkoptem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, posypać startą czekoladą.
    Na samym końcu udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ksylitol Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować