Biszkopt:
Jajka- 2 sztuki
Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
Ksylitol- 2 łyżki
Proszek do pieczenia- łyżeczka
Krem:
Mascarpone- 250g
Galaretka bez cukru- pół opakowania
Czekolada słodzona stewią/ksylitolem lub czekolada gorzka 80%- 4 kostki ok. 16g
Truskawki- ok. 500g
Tort truskawkowy bez cukru- na biszkopcie z ksylitolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowy biszkopt przeciąć na pół.
Krem:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić by lekko stężała. Po tym czasie zmiksować ją z mascarpone.
Spód biszkoptu wyłożyć drobno pokrojonymi truskawkami-przykryć je połową masy truskawkowej i biszkoptem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, posypać startą czekoladą.
Na samym końcu udekorować truskawkami.
Komentarze