Biszkopt:
6 jajek
170 g mąki pszennej
170 g cukru
1 szczypta soli
Puree truskawkowe:
500 g truskawek
2 łyżki cukru
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki puree z truskawek
Dodatkowo:
ok. 500 g truskawek
kwiaty ,mięta lub inne dodatki do dekoracji
Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier. Dodaj żółtka a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 40 minut.
Gotowy biszkopt ostudź i pokrój na 3 blaty.
Puree
Truskawki przełóż do miski,dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie truskawki zmiksuj blenderem,a następnie przetrzyj przez sito. Puree odstaw do lodówki.
Masa
Śmietankę ubij,następnie pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj puree z truskawek i delikatnie wymieszaj.
Spód tortu posmaruj puree z truskawek,na puree wyłóż część masy śmietanowej. Na masie układaj pokrojone w plasterki truskawki. Przykryj drugiem blatem. I ponownie tak jak wcześniej wykładaj wszystkie warstwy. Na koniec przykryj trzecim blatem i posmaruj wierzch toru masą śmietanową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj.
Komentarze