Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taki tort ucieszy każdego solenizanta

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    170 g mąki pszennej
    170 g cukru
    1 szczypta soli
    Puree truskawkowe:
    500 g truskawek
    2 łyżki cukru
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki puree z truskawek
    Dodatkowo:
    ok. 500 g truskawek
    kwiaty ,mięta lub inne dodatki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort truskawkowy

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier. Dodaj żółtka a na koniec przesianą mąkę.
    Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piecz w 180 C. przez ok. 40 minut.
    Gotowy biszkopt ostudź i pokrój na 3 blaty.
    Puree
    Truskawki przełóż do miski,dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie truskawki zmiksuj blenderem,a następnie przetrzyj przez sito. Puree odstaw do lodówki.
    Masa
    Śmietankę ubij,następnie pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj puree z truskawek i delikatnie wymieszaj.
    Spód tortu posmaruj puree z truskawek,na puree wyłóż część masy śmietanowej. Na masie układaj pokrojone w plasterki truskawki. Przykryj drugiem blatem. I ponownie tak jak wcześniej wykładaj wszystkie warstwy. Na koniec przykryj trzecim blatem i posmaruj wierzch toru masą śmietanową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
    Przed podaniem udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować