Tort truskawkowo-śmietankowy z musem z rabarbaru i truskawek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Okazja wyjątkowa więc i tort obowiązkowy. Tort w upalne dni, tylko jeśli jest mało słodki lekki, i kwaskowaty prosto z lodówki, orzeźwiający. Delikatne musy owocowe, na puchatym lekkim biszkopcie przekładany bitą śmietaną.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt tortownica 24 cm

    jajka 6
    mąka pszenna 6 łyżek 90g
    mąka ziemniaczana 6 łyżek 105g
    cukier drobny kryształ 12 łyżek 180g
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska )
    Krem śmietankowy

    śmietana 36% UHT 500 g
    mascarpone 250 g
    ricotta 150 g
    cukier puder 4 łyżki

    Żelatyna do musów

    woda wrząca 1/2 szklanki
    żelatyna 4 łyżeczki z lekką górką

    Mus rabarbar

    rabarbar 2 łodygi
    sok pomarańczowy 100 % 1/2 szklanki

    Mus truskawkowy

    truskawki 450 g
    cukier 2 łyżki
    żelatyna
    ponadto; truskawki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy Tort truskawkowy

Tort truskawkowo-śmietankowy z musem z rabarbaru i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misie robota kuchennego, ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodawać cukier, do lekko sztywnej piany. Następnie do białek, dodawać po jednym żółtku. Połączyć. Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodać do piany, delikatnie połączyć ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Ciasto przełożyć do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy formy, boków nie smarować tłuszczem) Pieczenie 170 C do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm, na blat. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie, lub w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjąć z formy, delikatnie obkroić boki ostrym nożem, podzielić na trzy blaty.
    Zimną śmietanę ubić na sztywno, partiami dodając serek mascarpone i ricotta na przemian, ubijając do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić.
    Łodygi umyć i obrać z twardych włókien i końcówek, pokroić w kawałki około 1 cm, umieścić w garnuszku gotować z sokiem do miękkości, i odparowania nadmiaru płynu. Rabarbar zmiksować na gładko blenderem, dodać do musu 1/3 żelatyny, wymieszać.
    Truskawki obrać z szypułek, wypłukać pod bieżącą wodą, zmiksować z cukrem na gładko blenderem. Dodać żelatynę, wymieszać.

Porady

Biszkopt podzielić na dwa lub trzy blaty, pierwszy na dnie umieścić w większej tortownicy o średnicy 26 cm, boki wyłożyć plastrami truskawek. Na biszkopt wyłożyć parę truskawek pokrojonych w kostkę, na nie bitą śmietanę, wyrównać. Mus rabarbarowy delikatnie rozprowadzić na śmietanie. Drugi blat ciasta wyłożyć na mus lekko docisnąć, wyłożyć warstwę bitej śmietany, na nią mus truskawkowy. Wykorzystałam dwa blaty. Schłodzić minimum 7 godzin, najlepiej całą noc. Przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować