Tort truskawkowo-ananasowy

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Taki tort przygotowałam siostrze na urodziny. Była nim zachwycona. Tort prezentuję się naprawdę rewelacyjnie. Smakuje wyśmienicie. Na pewno zachwyci dużych i małych dzięki wspaniałym motylom. Można przygotować tylko jedną warstwę ciasta i ozdobić ją motylami.

  • 3 godz.

Składniki:


  • BISZKOPT:
    1 ¾ szklanki mąki,
    8 jajek,
    cukier 1 szklanka,
    cukier waniliowy 1 opakowanie (32g),
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
    PONCZ DO NASĄCZANIA:
    ½ szklanki wody,
    ½ łyżki cukru,
    25 ml rumu,
    ½ łyżeczki olejku rumowego
    KREM ŚMIETANOWY:
    śmietana kremówka 1200g,
    2 opakowania cukru waniliowego (2x32g),
    3 śmietan-fix (3x9g),
    pół ananasa świeżego,
    ananas w puszce,
    2 łyżeczki żelatyny,
    ½ szklanki gorącej wody,
    3 limonki,
    dżem truskawkowy 200g,
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort truskawkowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort truskawkowo-ananasowy 1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż piana będzie lśniąca, idealnie gładka i cukier się rozpuści.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 2. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie aż do połączenia składników.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 3. Dwie tortownicę o różnych średnicach – ja użyłam o średnicy 18 i 24 cm – smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przelewamy do dwóch tortownic, do równej wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu biszkopty zostawiamy chwilę w piekarniku, żeby nie opadły. Po wystudzeniu każdy z biszkoptów kroimy na 3 części. Z biszkoptów zeskrobujemy wierzchnią część. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Każdy z biszkoptów nasączamy.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 4. Truskawki kroimy na cienkie plastry i wycinamy z nich skrzydełka. Z resztek ananasa wycinamy tułowia czerwonych motyli. Tułowia czerwone wycinamy z truskawek. Limonki sparzamy i wycinamy z nich czułki motyli. Następnie skórkę ścieramy na tarce.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 5. Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plastry. Z plastrów wycinamy skrzydełka motyli. Na blasze układamy folię aluminiową. Skrzydełka smarujemy masłem i układamy na folii. Wstawiamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 50 stopni około godziny (najlepiej w piekarniku z termo obiegiem lub po prostu lekko uchylamy drzwi normalnego piekarnika). Ananas powinien się wysuszyć i nabrać pięknego, żółtego koloru.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 6. Ananasa w puszce za pomocą blendera miksujemy wraz z zalewą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy ze zmiksowanym ananasem. Całość odstawiamy do lodówki do momentu aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixów.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 7. Na paterze układamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go całą tężejącą masą ananasową. Przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną, przykrywamy trzecim biszkoptem.
  • Tort truskawkowo-ananasowy 8. Na duże biszkopty układamy teraz mały biszkopt. Smarujemy go dżemem truskawkowym, przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy śmietaną. Kładziemy ostatni biszkopt. Tort smarujemy resztą śmietany. Na torcie układamy motyle ananasowe i truskawkowe. Tort posypujemy startą skórką z limonki. Życzę smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować