Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, musem truskawkowym, ciastem bezjajecznym z dodatkiem czarnego kakao i udekorowany truskawkami oraz krystaliczną galaretką. Przepięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

okrągła forma 28 cm
papier do pieczenia

400 g mąki
400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
3 łyżeczki czarnego kakao
3 łyżeczki zwykłego ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju
500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
2 łyżeczki aromatu waniliowego

krem:

200 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
2 płaskie łyżki cukru kryształu

mus truskawkowy:

1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka gorącej wody

dekoracja:

odłożone parę truskawek
1 galaretka krystaliczna
2 szklanki gorącej wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

  • Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA1. Wszystkie składniki ( o temperaturze pokojowej ) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Gdy przestygnie to przekrawamy na 2 blaty.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Odkładamy kilka na dekorację a pozostałość miksujemy. Do musu dodajemy już przestygniętą rozpuszczoną truskawkową galaretkę i dokładnie mieszamy.

    Na spód tortownicy dajemy pierwszy blat ciasta i smarujemy go połową kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na mus kładziemy pozostały blat ciasta i smarujemy go pozostałą połową kremu. Wyrównujemy wierzch i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość na końcu polewamy tężejącą krystaliczną galaretką. Tort wkładamy na 2-3 godz. do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakilatotortTruskawkikremurodzinysłodkie_życiekakaomascarponeimieninymus_TRUSKAWKOWYbita_śmietanatort_truskawkowybezjajeczne_ciastotort_truskawkowy_z_mascarponetort_truskawkowa_fantazja
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowe

Dodane przez: Ejszetka

Ciasto truskawkowa fantazja

Przepyszne ciasto, które polecam...

image-1qs2e7n

Dodane przez: jankowska

Ciasto Truskawkowa fantazja

Jest sezon na truskawki dlatego...

Truskawkowa fantazja

Dodane przez: sylch

Ciasto Truskawkowa fantazja na zimno

Ciasto na zimno przygotowane na...

Tort truskawkowy

Dodane przez: smak i uczucie

Tort truskawkowy

Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy...

tort truskawkowy

Dodane przez: ewuska2016

Tort truskawkowy

Taki tort ucieszy każdego solenizanta

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Tort na urodziny z biszkoptem....