Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA to tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, musem truskawkowym, ciastem bezjajecznym z dodatkiem czarnego kakao i udekorowany truskawkami oraz krystaliczną galaretką. Przepięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    okrągła forma 28 cm
    papier do pieczenia

    400 g mąki
    400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
    3 łyżeczki czarnego kakao
    3 łyżeczki zwykłego ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    2 łyżeczki aromatu waniliowego

    krem:

    200 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    2 płaskie łyżki cukru kryształu

    mus truskawkowy:

    1 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 szklanka gorącej wody

    dekoracja:

    odłożone parę truskawek
    1 galaretka krystaliczna
    2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort TRUSKAWKOWA FANTAZJA 1. Wszystkie składniki ( o temperaturze pokojowej ) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Gdy przestygnie to przekrawamy na 2 blaty.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Odkładamy kilka na dekorację a pozostałość miksujemy. Do musu dodajemy już przestygniętą rozpuszczoną truskawkową galaretkę i dokładnie mieszamy.

    Na spód tortownicy dajemy pierwszy blat ciasta i smarujemy go połową kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na mus kładziemy pozostały blat ciasta i smarujemy go pozostałą połową kremu. Wyrównujemy wierzch i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość na końcu polewamy tężejącą krystaliczną galaretką. Tort wkładamy na 2-3 godz. do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kakao Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować