Tort truflowy z likierem amaretto.

0 (0 ocen)

Ten tort był przebojem świątecznego stołu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    20 dag cukru
    cukier waniliowy
    15 dag mąki
    5 dag kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    30 dag gorzkiej czekolady
    600 ml śmietany 30 %
    pół szklanki cukru
    2 żółtka
    15 łyżek likieru amaretto
    5 łyżeczek żelatyny

Tort truflowy z likierem amaretto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm Pieczemy 35 minut w temp. 180 st. C. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, dzielimy na połowę.
  • 2. W rondelku zagotowujemy 0,5 l wody z ½ szklanki cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy.
  • 3. Czekolady topimy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami syropu cukrowego . Studzimy i dodajemy 300ml ubitej kremówki, delikatnie mieszamy .
  • 4. Biszkopt wkładamy w obręcz tortownicy i skraplamy likierem amaretto ,a następnie smarujemy masą czekoladową.
  • 5. Żółtka ubijamy z resztą syropu cukrowego, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i dodajemy do jajek z likierem amaretto oraz ubitą śmietaną. Masę studzimy do momentu aż zacznie tężeć, wtedy wykładamy połowę kremu na krem czekoladowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy resztę kremu. Studzimy kilka godzin, dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy