Tort truflowy z likierem amaretto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm Pieczemy 35 minut w temp. 180 st. C. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, dzielimy na połowę.
2.W rondelku zagotowujemy 0,5 l wody z ½ szklanki cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy.
3.Czekolady topimy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami syropu cukrowego . Studzimy i dodajemy 300ml ubitej kremówki, delikatnie mieszamy .
4.Biszkopt wkładamy w obręcz tortownicy i skraplamy likierem amaretto ,a następnie smarujemy masą czekoladową.
5.Żółtka ubijamy z resztą syropu cukrowego, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i dodajemy do jajek z likierem amaretto oraz ubitą śmietaną. Masę studzimy do momentu aż zacznie tężeć, wtedy wykładamy połowę kremu na krem czekoladowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy resztę kremu. Studzimy kilka godzin, dekorujemy.
Komentarze