Tort dla wielbicieli czekolady i tortów z nutą alkoholu. Tort przygotowałam ba 35 urodziny męża
Składniki:
Na biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat śmietankowy
Na krem truflowy:
300 g masła 82%
200 g czekolady truflowej
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
500 ml mleka
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ponad to :
60 ml likieru czekoladowego
60 ml wódki
10 szt cukierków trufli
wiórki czekoladowe
Tort truflowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodając cukier nadal ubijać.Kiedy piana już będzie utrwalona cukrem zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st, bez termoobiegu przez 25-30 min
2.Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i posiekaną czekoladę truflową.
3.Zimny biszkopt przeciąć na pół. Likier wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Wyłożyć połowę kremu przykryć drugim blatem. drugi bla również nasączyć. Ozdobić resztą kremu, truflami i płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego!
Komentarze