Tort Tomek

0 (0 ocen)

Tort zrobiłam na 3 urodzinki synka.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek,
    1i 3/4 szkl. cukru,
    1i 3/4 szkl. mąki tortowej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    KREM:
    0,8l śmietany 30 %,
    5 śmietan-fixów,
    4 łyżki cukru pudru.

    DODATKOWO:
    dżem z czarnej porzeczki,
    barwiniki spożywcze.

Tort tomek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po 1 żółtku oraz mąki zmieszane z proszkiem. Piiec ok. 45 min w temp. 180st.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.
  • 3. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, przykryć 2 blatem, posmarować dżemem, na to kremem, przykryć kolejnym blatem ciasta. Resztę kremu połączyć z wybranymi kolorami barwników i udekorować wierzch i boki ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy