Tort tiramisu z Nutellą

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Delikatny tort na bazie kremu z mascarpone. Dodatek Nutelli nadaje mu wspaniałego aromatu.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica 26
    Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nutella

    Masa tiramisu:
    500g sera mascarpone
    660ml śmietany 30%
    7 łyżek cukru pudru
    100ml mocnej kawy
    4,5 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tiramisu z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok.20 - 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Przekroić na 3 części. Każdą część ciasta posmarować cienko Nutellą.
  • 2. Masa tiramisu: Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w naparze gorącej kawy. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę, krótko zmiksować. Gęstym kremem przekładać ciasta. Posmarować nim boki i wierzch tortu. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować