1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
Białka ubijać przez 2 minuty aż się dobrze spienią.Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując.Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka ,przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do tortownicy włożyć do nagrzanego piekarnika (na 170stopni) i piec do suchego patyczka ok 35-40min.
2. KREM MASCARPONE
W małym garnku zagotować około 2 szkl. wody ,odstawić z ognia. Na garnku z parującą podą wrzącą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody) do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8-10min aż cukier się rozpuści,masa się ociepli stanie się jasna i puszysta,wówczas zdjąć miskę z pary odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 4-5min na puszysty krem.
W drugiej misce rozmiksować serek,dodać ubite żółtka i delikatnie wymieszać łyżką , następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę.
3. PRZEŁOŻENIE
Ułożyć pierwszy blat,skropić kawą wymieszaną z likierem ,wyłożyć jedną część kremu ,przez sitko posypać 2 łyżkami kakao.Położyć drugi biszkopt i zmów powtórzyć nasączenie,krem i kakao.przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu.Wstawić na do lodówkina mimimum 1 godzinę.
Torta obłożyć masą plastyczną.
Porady
Do upieczenia biszkoptu użyłam formy w kształcie piłki.
Komentarze