Tort tiramisu

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort piekłam na swoje urodziny. Był naprawdę pycha i zostały po nim tylko wspomnienia.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki grubo startej gorzkiej czekolady.

    Masa:
    2 gotowe kremy tiramisu
    kakao

    Poncz:
    400 ml przegotowanej wody
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    5 łyżek rumu lub innego alkoholu
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Kawy

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort tiramisu 1. Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wsypujemy
    startą czekoladę i dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Obie nasączamy ponczem.
  • 3. Jedną część ciasta smarujemy kremem, następnie posypujemy kakao i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie smarujemy kremem tiramisu i posypujemy kakao. Dekorujemy według własnego pomysłu, np. kleksami bitej
    śmietany. Na około 2 godziny wstawiamy ciasto do lodówki, by lekko stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować