Tort tiramisu

4.5 (181 ocen)

Delikatny i pyszny tort o smaku tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.

Składniki:


  • Biszkopt
    jajka 5 szt
    cukier 5 łyżek
    mąka pszenna 5 łyżek
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Krem
    kremówka 0,5 l
    mascarpone 500 g
    cukier waniliowy 3 łyżeczki
    cukier puder 1 szk
    Do nasączenia
    espresso podwójne
    spirytus 3 łyżki
    Dodatkowo
    kakao
    rurki waflowe
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort tiramisu według alaaa - PRZYGOTOWANIE:

    Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st .

    Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.

    Poncz do nasączenia - zrobić podwójne espresso i wystudzić.Dodać spirytus i uzupełnić przegotowaną zimną wodą do uzyskania 3/4 szk ponczu.

    Biszkopt przekroić na trzy części.Pierwszą część nasączyć połową ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem.

    Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować