Tort Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten tort robiłam w mojej szkole gastronomicznej. Wzięłam przepis do domu i robiłam go na każde możliwe okazje: urodziny, imieniny i zwyczajnie i zawsze każdemu smakował. Jego smak nigdy nikomu się nie znudzi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:6 jaj, 75g mąki pszennej, 75g mąki ziemniaczanej, 1.5 szklanki cukru, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz: filiżanka mocnej kawy, 2 łyżki cukru pudru, 50ml spirytusu
    Krem:500g serka mascarpone, 250g śmietany kremówki, śmietanfix, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy
    Dodatkowo: dżem porzeczkowy, śnieżka, 200 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać białka z żółtkami, mąkami i proszkiem do pieczenia. wylać na tortownicę o śr. 30cm. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach C.
  • 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Kawę zaparzyć i posłodzić. Wystudzić i połączyć ze spirytusem.
  • 3. Cukier puder wymieszać ze śmietanfixem. Śmietanę kremówkę lekko ubić i dodać śmietamfix z cukrem. Ubijać aby masa była sztywna. Do śmietany dodać serek mascarpone i kawę. Wszystko delikatnie wymieszać.
  • 4. Pierwszy placek nasączyć pączem, posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Na to następny placek, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Na koniec ostatni placek, nasączyć i dookoła i na wierzch posmarować zrobioną śnieżką lub bitą śmietaną. Przystroić wedle uznania. Tort schłodzić co najmniej 1 godzine w lodówce.

Porady

zamiast spirytusu można użyć wódki lub likieru kawowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować