Robi furorę na przyjęciach, nie wyglądem ale i smakem.
4 min
Składniki:
Na 5 blatów:
*225 g miękkiego masła
*220 g cukru
* 5 białek
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
*375 g mąki pszennej
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 1 3/4 szklanki mleka
+ 5 barwników spożywczych w żelu (ja polecam takie w tubce), kolory według upodobań, najlepiej czerwony, żółty, zielony, niebieski i fioletowy
Na krem:
*800 ml śmietanki kremówki (36%)
*250 g serka mascarpone
*cukier puder
*cukier waniliowy
1.
Zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć na gładką masę, a następnie dodać cukier. Wbijać po kolei białka, a potem dodać cukier waniliowy. Do masy dodawać na zmianę mleko i składniki suche. Ciasto rozłożyć do 5 misek i każdą porcję zafarbować barwnikiem, stopniowo dodawać po kropelce, aby nie dać za dużo UWAGA! Barwniki są bardzo wydajne. Przełożyć do 5 okrągłych, aluminiowych foremek o średnicy 12 cm. Każdy blat piec ok. 15 min w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem)
Śmietanę ubić, a następnie dodać serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Aby uniknąć zważenia proponuję użyć płynną śmietankę.
Ostudzone blaty ciasta przekładać kolejno kremem. Gotowy tort schłodzić w lodówce przez 3 godziny.
Komentarze