Tort Tęczowy

0 (0 ocen)

  • 4 min

Robi furorę na przyjęciach, nie wyglądem ale i smakem.

  • 4 min

Składniki:

  • Na 5 blatów:
    *225 g miękkiego masła
    *220 g cukru
    * 5 białek
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    *375 g mąki pszennej
    * 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    * pół łyżeczki soli
    * 1 3/4 szklanki mleka
    + 5 barwników spożywczych w żelu (ja polecam takie w tubce), kolory według upodobań, najlepiej czerwony, żółty, zielony, niebieski i fioletowy
    Na krem:
    *800 ml śmietanki kremówki (36%)
    *250 g serka mascarpone
    *cukier puder
    *cukier waniliowy

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć na gładką masę, a następnie dodać cukier. Wbijać po kolei białka, a potem dodać cukier waniliowy. Do masy dodawać na zmianę mleko i składniki suche. Ciasto rozłożyć do 5 misek i każdą porcję zafarbować barwnikiem, stopniowo dodawać po kropelce, aby nie dać za dużo UWAGA! Barwniki są bardzo wydajne. Przełożyć do 5 okrągłych, aluminiowych foremek o średnicy 12 cm. Każdy blat piec ok. 15 min w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem)


    Śmietanę ubić, a następnie dodać serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Aby uniknąć zważenia proponuję użyć płynną śmietankę.


    Ostudzone blaty ciasta przekładać kolejno kremem. Gotowy tort schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy