Tort Szwarzwaldzki

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Klasyczny, najlepszy tort popularny na południu Niemiec. Lekki i wilgotny. Właściwie powinien nazywać się czekoladowo-wiśniowa Dokładka.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki kakao
    - 2 szklanki mąki
    - 1 cukier waniliowy
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki oleju
    Wiśnie:
    - 1 kg wiśni, mogą być mrożone drylowane
    - 1 szklanka cukru
    - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    Bita śmietana:
    - 1 litr śmietany 30-36 %
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - śmietan-fix dr Oetker.
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szwarzwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Szwarzwaldzki 1. Wiśnie
    - Wiśnie zasypać cukrem, dodać 2 szklanki wody i zagotować.
    - Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
    - Dolać do rozpuszczonej mąki soku wiśniowego, wymieszać i połączyć z gorącymi wiśniami.
    - Zagotować , odstawić do wystudzenia.
  • 2. Biszkopt:
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
    - Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, ubić na gładką masę dodając resztę składników.
    - Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut.
    - Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry to piec jeszcze po 10 minut.
    - Oba krążki przeciąć na dwa blaty. Do tortu potrzebujemy 3 blaty, czwarty należy pokruszyć do obsypania boków tortu.
  • 3. - Do zimnej śmietany dodać cukier puder, śmietan-fix i ubijać aż będzie sztywna.
    - Wiśnie podzielić na 3 części, bitą śmietanę na 4 części.
    - Jeden blat ułożyć na stojaku, rozłożyć 1/3 wiśni, na to 1/4 bitej śmietany. Położyć drugi blat i lekko docisnąć.
    - Położyć trzeci blat, rozsmarować śmietanę na wierzchu tortu i na bokach, pozostawiająć część do dekoracji.
    - Boki tortu obficie obsypać pokruszonym biszkoptem nabierając kruszonki do ręki i przyklejając do boków tortu.
    - Resztę śmietany przełożyć do dekoratora lub rękawa spożywczego i na obwodzie blatu tortu wyciskać ozdobne dziubki.
    - Na środek tortu wyłożyć resztę wiśni. Schłodzić.

Porady

Najlepszy po kilku godzinach i następnego dnia jeśli doczeka! Nie nasączamy biszkoptu, jest dość mokry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować