tort szwarcwaldzki

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wczoraj obchodziłam urodziny, przepis na tort poleciła mi przyjaciółka.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    • 150 g masła
    • 150 g drobnego cukru do pieczenia
    • 6 jaj
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
    • pół łyżeczki aromatu waniliowego
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wiśnie:

    • 450 g mrożonych wiśni bez pestek
    • 2 łyżki cukru
    • Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

    Bita śmietana:
    •750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
    •3 łyżki cukru pudru
    •1 łyżka cukru waniliowego
    •2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
  • 2. Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
  • 3. •Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
    •Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować