TORT SZWARCWALDZKI

  • wyświetlono: 736 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny na urodzinowe przyjęcie i nie tylko

violast11
  • 60min

Składniki

BISZKOPT:

5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli

DODATKOWO:

800 g mrożonych wiśni bez pestek (ja dałam ze słoika)
250 ml wiśniowego soku (200 + 50 ml) (dałam z kompotu)
15 łyżek cherry brandy
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
800 ml śmietany kremówki (36%)
2 cukry waniliowe
5 łyżeczek żelatyny
100 g startej czekolady deserowej do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

TORT SZWARCWALDZKI

  • 1. BISZKOPT:Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać, proszek do pieczenia i kakao.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier wraz z cukrem waniliowym

    Do ubitych na sztywno białek, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy

    Tortownicę o średnicy 24-25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

    Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.

    Po wystudzeniu kroimy na 3 krążki.
  • 2. Łączymy 5 łyżek cherry z 50 ml soku wiśniowego, aby otrzymać poncz do nasączenia.
  • 3. W garnuszku łączymy resztę soku (200 ml), cukier, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i 10 łyżek wiśniówki.
    Zagotować cały czas mieszając. Do gorącego kisielu włożyć wiśnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić (ma być ciepła).
  • 5. Kremową śmietanę ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym.
    Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki ubitej śmietany,
    połączyć ze sobą i dodać do reszty ubitej śmietany, następnie dokładnie wymieszać.
  • 6. Krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z wiśniówką. Rozłożyć połowę wiśni.
    Na nie wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
    Powtórzyć czynność: nasączyć ponczem, wyłożyć resztę wiśni i porcję śmietany.
    Przykryć trzecim blatem i nasączyć ponczem.
  • TORT SZWARCWALDZKI7. Wierzch i boki tortu obłożyć resztą śmietany. Ozdobić wierzch wiśniami i kawałeczkami czekolady.
    Boki obsypać startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-2515npd

Dodane przez: elanowakowska

Tort szwarcwaldzki - Czarnolas

Tort, który proponuję to tort szwarcwaldzki...

image-1qk2xj2

Dodane przez: viola_dn

Szwarcwaldzki tort wiśniowy

Wyśmienity tort na prawdziwie czekoladowym...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Jagodi92

Tort Szwarcwaldzki

Ciemny, kakaowy biszkopt przełożony...

tort czarnoleski

Dodane przez: Swallow

Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski)

Rodzinie bardzo smakował, to idealna...

image-0o22drd

Dodane przez: Justyna9413

Piętrowy tort Szwarcwaldzki

Tort jest tak pyszny, że od kilku...

Tort szwarcwaldzki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Tort szwarcwaldzki

Rozpływa się w ustach ..

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE