Tort Szwarcwaldzki

  • wyświetlono: 455 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciemny, kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną, zalewą wiśniową, posypany gorzką starta czekoladą, naponczowany alkoholem i udekorowany malinami - dla przełamania smaku. Połączenie smaków idealne, a co za tym idzie - poezja dla kubków smakowych, a po zjedzeniu kawałka, uczucie niedosytu.

DSC_2364

Składniki

tortownica - średnica 26cm

biszkopt: 7 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem biały: 750ml dobrze schłodzonej kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy
krem różowy: 250ml dobrze schłodzonej kremówki, galaretka wiśniowa
owoce: paczka rozmrożonych wiśni, łyżka cukru z wanilią, galaretka wiśniowa,
200g świeżych wiśni
poncz: pół szklanki wrzątku, 1 łyżka kakao, kieliszek wódki
oraz sok z rozmrożonych wiśni i kieliszek wiśniówki
dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół słoiczka dżemu z owoców leśnych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Szwarcwaldzki

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.

    Rozmrozić paczkę wiśni. Połowę soku, który ociekł pozostawić do ponczu, natomiast resztę wlać do wiśni i podgrzewać razem z cukrem waniliowym i galaretką na małym ogniu około godziny, aby wiśnie wraz z zalewą zgęstniały.

    Kakao zalać wrzątkiem, kiedy ostygnie, dodać alkohol. Wystudzonym ponczem polać dolny biszkopt. Następnie posmarować nasączony spód dżemem.
    Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier oraz na sam koniec śmietan-fixy. Połowę masy wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Na ubitą śmietanę położyć drugi blat ciasta.

    Sok z rozmrożonych wiśni przelać do szklanki, dodać wiśniówkę. Ponczem nasączyć obficie drugi biszkopt. Wyłożyć na nim wiśnie w zalewie oraz resztę ubitej śmietany i startą gorzką czekoladę. Niewielką ilość śmietany, około 5 łyżek zostawić do posmarowania boków tortu.

    Nałożyć ostatni blat biszkoptu i ponownie nasączyć ponczem, który jeszcze został.
    Rozpuścić galaretkę wiśniową w 200ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
    Ubić 250ml kremówki i powoli wlać chłodną galaretkę, cały czas ubijając.
    Masą różową wysmarować wierzch tortu. Obsypać czekoladą lub owocami.
    Można udekorować malinami, swieżymi wiśniami czy ubitą śmietaną, która za pomocą szprycy, można wyczarować piękne wzory.

    Tort najlepszy jest na drugi dzień, kiedy postoi w lodówce i "przejdzie" wszystkimi smakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-2515npd

Dodane przez: elanowakowska

Tort szwarcwaldzki - Czarnolas

Tort, który proponuję to tort szwarcwaldzki...

image-1qk2xj2

Dodane przez: viola_dn

Szwarcwaldzki tort wiśniowy

Wyśmienity tort na prawdziwie czekoladowym...

tort czarnoleski

Dodane przez: Swallow

Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski)

Rodzinie bardzo smakował, to idealna...

image-0o22drd

Dodane przez: Justyna9413

Piętrowy tort Szwarcwaldzki

Tort jest tak pyszny, że od kilku...

Tort szwarcwaldzki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Tort szwarcwaldzki

Rozpływa się w ustach ..

TORT SZWARCWALDZKI

Dodane przez: violast11

TORT SZWARCWALDZKI

Idealny na urodzinowe przyjęcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE