Tort Szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

Ciemny, kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną, zalewą wiśniową, posypany gorzką starta czekoladą, naponczowany alkoholem i udekorowany malinami - dla przełamania smaku. Połączenie smaków idealne, a co za tym idzie - poezja dla kubków smakowych, a po zjedzeniu kawałka, uczucie niedosytu.

Składniki:

  • tortownica - średnica 26cm

    biszkopt: 7 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    krem biały: 750ml dobrze schłodzonej kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy
    krem różowy: 250ml dobrze schłodzonej kremówki, galaretka wiśniowa
    owoce: paczka rozmrożonych wiśni, łyżka cukru z wanilią, galaretka wiśniowa,
    200g świeżych wiśni
    poncz: pół szklanki wrzątku, 1 łyżka kakao, kieliszek wódki
    oraz sok z rozmrożonych wiśni i kieliszek wiśniówki
    dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół słoiczka dżemu z owoców leśnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.

    Rozmrozić paczkę wiśni. Połowę soku, który ociekł pozostawić do ponczu, natomiast resztę wlać do wiśni i podgrzewać razem z cukrem waniliowym i galaretką na małym ogniu około godziny, aby wiśnie wraz z zalewą zgęstniały.

    Kakao zalać wrzątkiem, kiedy ostygnie, dodać alkohol. Wystudzonym ponczem polać dolny biszkopt. Następnie posmarować nasączony spód dżemem.
    Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier oraz na sam koniec śmietan-fixy. Połowę masy wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Na ubitą śmietanę położyć drugi blat ciasta.

    Sok z rozmrożonych wiśni przelać do szklanki, dodać wiśniówkę. Ponczem nasączyć obficie drugi biszkopt. Wyłożyć na nim wiśnie w zalewie oraz resztę ubitej śmietany i startą gorzką czekoladę. Niewielką ilość śmietany, około 5 łyżek zostawić do posmarowania boków tortu.

    Nałożyć ostatni blat biszkoptu i ponownie nasączyć ponczem, który jeszcze został.
    Rozpuścić galaretkę wiśniową w 200ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
    Ubić 250ml kremówki i powoli wlać chłodną galaretkę, cały czas ubijając.
    Masą różową wysmarować wierzch tortu. Obsypać czekoladą lub owocami.
    Można udekorować malinami, swieżymi wiśniami czy ubitą śmietaną, która za pomocą szprycy, można wyczarować piękne wzory.

    Tort najlepszy jest na drugi dzień, kiedy postoi w lodówce i "przejdzie" wszystkimi smakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować