Tort szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny tort, który znają wszyscy:
✔️ciemny biszkopt
✔️masa śmietankowa
✔️frużelina wiśniowa
✔️kawałki czekolady

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tort fi 15cm wysokość: 14cm

    4 białka w temp. pokojowej
    150g cukru drobnego
    110g mąki tortowej typ 450
    30g kakao
    4 żółtka w temp. pokojowej
    3 łyżki oleju

    Frużelina wiśniowa:
    1/2 słoika wiśni drylowanych
    125ml soku z wiśni (ze słoika)
    20g cukru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej + zimna woda do zalania i przykrycia
    1 łyżka cukru wanilinowego

    Krem śmietankowy:
    250ml śmietanki 36% schłodzonej
    300g mascarpone schłodzonego
    2 łyżki cukru pudru

    Nasączenie:
    Wiśniówka (jeśli tort jedzą dzieci polać resztą soku z wiśni ze słoika)

    Tynk 3M:
    120g masła w temp. pokojowej
    120g mleka skondensowanego słodzonego w temp. pokojowej
    240g mascarpone w temp. pokojowej

    Dekoracja:
    Wiśnie z ogonkami
    Czekolada temperowana: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 74%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, kiedy zaczną robić się tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, pomiędzy każdym dodaniem ubijać 2 min. Żółtka wymieszać z olejem i wlać do ubitych z cukrem białek, wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i kakao przesiać w dwóch partiach do misy z jajkami i wymieszać szpatułką ręcznie. Biszkopt przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 165° przez 40 – 45 min do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 2. Frużelina: wiśnie i połowę soku ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier i wymieszać, zagotować. W szklance wymieszać mąkę z wodą, wolnym strumieniem wlać do gotujących się wiśni, mieszać do zgęstnienia, gotować 1 min. Wystudzić.
  • 3. Krem: wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno.
  • 4. Biszkopt przekroić na trzy równe blaty, położyć pierwszy blat na podkład i nasączyć go. Nałożyć pierwszą warstwę kremu, nałożyć połowę frużeliny. Nałożyć kolejny blat biszkoptu i powtórzyć kroki. Na koniec położyć ostatni blat biszkoptu i tort schłodzić w lodówce.
  • 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na papier do pieczenia. Rozsmarować bardzo cienko i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed dekorowaniem połamać na wąskie długie paski.
  • 6. Masło ubić na jasną i puszystą masę. To ubitego masła powolnym strumieniem wlewać mleko skondensowane i ubijać dalej. Stopniowo dodawać mascarpone i wymieszać całość do połączenia się składników.
  • 7. schłodzony tort wyjąć z lodówki obłożyć go kremem i przykleić paski czekolady. Na górę wycisnąć resztę kremu która została do dekoracji, na górę położyć po jednej wiśni lub czereśni z ogonkiem.

Porady

Wisnie można wcześniej namoczyć w alkoholu i przed wykonaniem frużeliny odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować