Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, kiedy zaczną robić się tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, pomiędzy każdym dodaniem ubijać 2 min. Żółtka wymieszać z olejem i wlać do ubitych z cukrem białek, wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i kakao przesiać w dwóch partiach do misy z jajkami i wymieszać szpatułką ręcznie. Biszkopt przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 165° przez 40 – 45 min do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
2.Frużelina: wiśnie i połowę soku ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier i wymieszać, zagotować. W szklance wymieszać mąkę z wodą, wolnym strumieniem wlać do gotujących się wiśni, mieszać do zgęstnienia, gotować 1 min. Wystudzić.
3.Krem: wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno.
4.Biszkopt przekroić na trzy równe blaty, położyć pierwszy blat na podkład i nasączyć go. Nałożyć pierwszą warstwę kremu, nałożyć połowę frużeliny. Nałożyć kolejny blat biszkoptu i powtórzyć kroki. Na koniec położyć ostatni blat biszkoptu i tort schłodzić w lodówce.
5.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na papier do pieczenia. Rozsmarować bardzo cienko i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed dekorowaniem połamać na wąskie długie paski.
6.Masło ubić na jasną i puszystą masę. To ubitego masła powolnym strumieniem wlewać mleko skondensowane i ubijać dalej. Stopniowo dodawać mascarpone i wymieszać całość do połączenia się składników.
7.schłodzony tort wyjąć z lodówki obłożyć go kremem i przykleić paski czekolady. Na górę wycisnąć resztę kremu która została do dekoracji, na górę położyć po jednej wiśni lub czereśni z ogonkiem.
Porady
Wisnie można wcześniej namoczyć w alkoholu i przed wykonaniem frużeliny odsączyć.
Komentarze