Tort szachownica

  • wyświetlono: 1453 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Torcik z ciekaym środkiem.

P1302195

Składniki

Biszkopt(należy przygotować 2 szt.ciemny i jasny):
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki wody
1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa:
1 l śmietany 30 %
4 fixy do śmietany na 200-250 ml śmietany
3 tabliczki czekolady gorzkiej
250 g mascarpone
uprażone orzechy ziemne mielone
5 łyżek cukru pudru
1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek

Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z małej cytryny
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort szachownica

  • Tort szachownica1. Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, natomiast dodajemy 3 łyżki kakao a odejmujemy tyle samo mąki.

    600 ml śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i fixem. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy, i dodajemy do połowy ubitej śmietany, całość dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.Następnie kolejną dobrze schłodzoną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce na drobne wiórki, Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone oraz wiórki czekoladowe, dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki.
    Każdy z biszkoptów przekrawamy na 2 blaty i układamy jeden na drugi. Przy pomocy talerzyków lub salaterek staramy się stworzyć 3 rodzaje obręczy wycinając z góry poprzez wszystkie powstałem blaty biszkoptów.
    Z tak przygotowanych obręczy biszkoptów układamy 1 warstwe naszego tortu, na talerzu układamy obręcze zaczynając od dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego. Następnie tak przygotowany 2 kolorowy płat tortu nasączamy naszym ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu składającego się z obręczy ułożonych w odwrotnej kolejności. Kolejną warstwę, nasączamy, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy warstwą biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią warstwę naszej masy z mascarpone i wiórkami czekoladowymi. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    W tym czasie przygotowujemy śmietanę do wysmarowania boków tortu. Ubijamy 350ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i fixem. Wyciągamy schłodzony tort i smarujemy boki tortu naszą śmietaną i obsypujemy zmielonymi orzechami ziemnymi.
    Rozpuszczamy tabliczkę czekolady z resztą śmietany(50 ml).Ciepłą rozporowadzamy na wierzchu tortu. Chłodzimy.



























Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: bozena2702

Szachownica

Doskonale prezentuje się na stole....

szachownica

Dodane przez: emalitowska

Szachownica

Pyszne ciasto z kremem budyniowym

szachwonica

Dodane przez: Mysiunia

Szachownica

Pyszne i ładne ciasto

Dodane przez: Andziula

Szachownica

Przepis znalazłam w internecie....

image-021lnxn

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szachownica inaczej

Znamy sernik szachownicę , ja postanowiłam...

Słodka szachownica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Słodka szachownica.

szachownica

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE