Tort Świnka Peppa

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy dla fanki Peppy

  • 120min

Składniki

biszkopt:
- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia

poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego

dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: zielony, błękitny, różowy, czerwony, żółty, brązowy
- pisaki cukrowe w kolorach: czerwony, biały
- cukrowe motylki
- czekoladowa cyferka

dodatkowo:
- klej spożywczy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Świnka Peppa

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.Przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 części.
  • 2. Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  • 3. Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę
  • 4. Każdą z części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem.
    Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem maślanym - żeby lukier się utrzymał.
  • 5. Dekorowanie:
    najpierw należy rozwałkować błękitny oraz zielony lukier, które stanowić będą niebo i trawę. Wystarczy położyć je na powierzchni tortu.
    Kolejne warstwy lukru możemy przyklejać do "podkładu" klejem spożywczym lub pozostałym kremem.
    Większość ozdób wycinana jest nożem - sukienka świnki, głowa świnki, elementy domku, promienie słońca. Za pomocą foremki do ciastek (po jej spłaszczeniu) wycięłam chmurki i krzaczki. Samo słońce jest wycięte kieliszkiem. Nogi, ręce, uszy, oczy, ogonek i buty świnki formowane były w dłoniach.
    Na koniec pisakami namalowałam nosek i usta oraz poprzyklejałam motylki cukrowe.

Porady

Po posmarowaniu tortu kremem, podczas wycinania ozdób z lukru, warto aby tort leżał w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinyświnka peppa

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: inkaP

Babeczki świnki

Idealne na kinder party :)

Świnki - bułeczki drożdżowe

Dodane przez: teresaserafin

Bułeczki Świnki

Śliczne i pyszne bułeczki będą...

Wesołe świnki

Dodane przez: czekoladka

Wesołe świnki

Dzieciom na pewno przypadnie do...

GOTOWE CIASTECZKA

Dodane przez: ANECIK1980

Świnki ... Prosiaczki

dla małych łasuchów

Bułeczki świnki

Dodane przez: Ola1984

Bułeczki świnki

Te bułeczki sprawiają, że uśmiech...

Drożdżowe bułeczki świnki

Dodane przez: anemon

Drożdżowe bułeczki świnki

Nie spotkałam jeszcze dziecka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE