Tort "świnka peppa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 2 biszkopty (do drugiego biszkoptu dodajemy kakao). Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni, studzimy przekrawamy na pół.
Wykonanie masy ananasowej;
Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy.
Wykonanie masy kawowej:
Całe jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, dodajemy kawę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puch, partiami dodajemy przestudzoną masę kawową.
Wykonanie masy truskawkowej:
Budyń śmietankowy gotujemy w 2 szklankach mleka, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, partiami dodajemy budyń i na końcu zmiksowane truskawki.
Mus truskawkowy:
Do garnka wlewamy jedną szklankę zmiksowanych truskawek, dodajemy suchą galaretkę i doprowadzamy do wrzenia, studzimy.
Przekładamy nasączone ponczem biszkopty masą kawową, ananasową oraz truskawkową (na truskawkowej masie za pomocą łyżki, robimy wgłębienie przypominające ślimaka i wlewamy przestudzony mus) i przykrywamy biszkoptem.
2.Z lukru wykrywamy postać świnki Peppy,
3.robimy kolorową tęcze
4.oraz kolorowe lukrowe kuleczki.
5.Tort do połowy pokrywamy zielonym lukrem zaś drugą połowę niebieskim.
6.Na torcie za pomocą kleju cukierniczego przyklejamy poszczególne ozdoby z lukru. Dookoła dekorujemy kolorowymi kulkami z lukru, kwiatuszkami, srebrnymi koralikami oraz motylkami.
Komentarze