Tort świnka

  • wyświetlono: 478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort upiekłam na drugie urodziny córki Maii.

renataszozda
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
15 jajek
2,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
2,5 litra kremówki
1 szklanka cukru pudru
sok z 3 cytryn
2 cukry waniliowe
10 śmietan-fixów
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
słoik nutelli (400 gram)
kilka kostek czekolady

Poncz do nasączenia
2 szklanki słodkiej herbaty z cytryną

Sposób przygotowania przepisu:

Tort świnka

  • 1. Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową foremkę (20x20 cm), tortownicę o średnicy 20 cm oraz 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty w tortownicach przekroić na pół a z ciasta w kwadratowej foremce wykroić 3 krążki za pomocą filiżanki o średnicy ok. 5 cm, oraz krążek o średnicy ok 8-9 cm. Powstałe krążki także przekroić na 2 blaty.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
  • 3. Wszystkie dolne blaty (o średnicach 20 cm, 26 cm oraz 3 kółka po 5 cm i 1 kółko o średnicy 8 cm) nasączyć połową ponczu i posmarować nutellą oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górne blaty, nasączyć. Jeden mały krążek (5 cm) przekroić na pół powstaną dwa półkola na uszy świnki.
  • 4. Wszystkie krążki posmarować 3/4 pozostałej różowej śmietany, dokładnie wygładzić. Na tacy ułożyć największy krążek (26 cm) na nim średni (20 cm), na nim z kolei ten o średnicy 8 cm (ryjek świnki). Z tyłu ułożyć przecięte małe krążki jako uszy a z przodu małe krążki jako łapki.
  • 5. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i na papierze do pieczenia za pomocą małej szprycy zrobić rzęsy, pazurki oraz oczy i dziurki w nosie. Schłodzić, po czym ułożyć na torcie. Z reszty kremówki zrobić ozdobne obramowanie wokół poszczególnych elementów tortu.

Porady

Zamiast nutelli do przełożenia można użyć truskawkowego lub brzoskwiniowego dżemu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Wesołe świnki

Dodane przez: czekoladka

Wesołe świnki

Dzieciom na pewno przypadnie do...

Bułeczki świnki

Dodane przez: Ola1984

Bułeczki świnki

Te bułeczki sprawiają, że uśmiech...

Drożdżowe bułeczki świnki

Dodane przez: anemon

Drożdżowe bułeczki świnki

Nie spotkałam jeszcze dziecka,...

Drożdżowa świnka

Dodane przez: kamila19851

A to świnka...drożdżowa

Pyszne, puszyste ciasto.A do tego...

Bułeczki świnki

Dodane przez: RedakcjaPP

Bułeczki świnki

Zawsze robią duże wrażenie na gościach.

image-120bc6a

Dodane przez: dzidka103

Tort

Wyśmienity tort z kremem czekoladowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE